Aţi văzut vreodată un meci de polo călare? Nu la televizor, ci pe viu. Este poate cel mai nou sport în România, există deja un club în apropierea Bucureştilor, iar în câţiva ani, acest hobby ar putea deveni una dintre cele mai tentante „fiţe“.

Cum promovezi un sport nou în ţară? Şi, mai ales, unul periculos? Simplu: cu cascadori profesionişti. Este soluţia ingenioasă pe care a ales-o Cătălin Beciu anul trecut, când a inaugurat clubul de polo din apropierea Capitalei. „Nelu Szekely, cascador profesionist, pe care îl puteţi vedea căzând de pe cal în toate filmele lui Sergiu Nicolaescu, a venit cu câţiva colegi şi… aşa a avut loc primul meci. Avem membri în club care s-au arătat interesaţi de acest joc, dar deocamdată jucăm doar cu profesionişti“, spune Beciu. Şi asta, pentru că polo călare, explică el, este unul dintre cele mai periculoase sporturi din lume, cu o rată a mortalităţii ce se apropie de 6%.

Şi, la fel cum jucătorii au nevoie de antrenament, tot astfel şi caii trebuie să fie pregătiţi în mod special, pentru că trebuie să înveţe să urmărească mingea. „Vom face mai întâi o şcoală în sensul acesta. Nelu Szekely îi va pregăti pe jucători, îi va învăţa să controleze atât calul, cât şi crosa. Şi, după ce vor reuşi să stăpânească tehnica, măcar la nivelul de bază, vor putea intra pe teren“, spune Beciu. El a înfiinţat clubul de golf şi polo de la Potigrafu pentru a celebra 20 de ani de existenţă ai companiei de automatizări speciale Selas. A ales acest sport pentru că el însuşi este un jucător. „Cresc cai de aproape 15 ani, sunt pasionat de ei. Iar polo este sportul suprem“, îşi motivează el alegerea neobişnuită.

Planul acţionarului: înfiinţarea unei federaţii de polo călare

În mod cert, Cătălin Beciu nu se va opri aici. Lucrează deja de un an la dezvoltarea celui de-al doilea club al său, amplasat la Vişina, lângă autostrada Bucureşti-Ploieşti, şi se gândeşte deja la înfiinţarea unei federaţii. „Cred că, în viitorul apropiat, meciurile de polo nu vor lipsi de la lansarea unui produs de lux. Dacă estimez corect, probabil că în trei-patru ani, lucrul acesta va fi o constantă“, spune Beciu.

Deocamdată, însă, se află abia la început pe acest drum. Până acum, golful a fost sportul care a atras membri la Selas Golf and Polo Club. „Numărul membrilor a depăşit 400. Sunt şi persoane fizice, dar avem şi companii, care şi-au înscris câte 10–15 membri“. Preţul unui membership este de circa 800 de euro. „În momentul acesta, probabil că este cel mai viu club de golf din zonă. Mai există şi alte cluburi, dar sunt exagerat de exclusiviste. Sunt condiţii cumplite de acces pentru jucători şi, dacă o vor ţine tot aşa, vor inhiba dezvoltarea acestui sport“, subliniază el.

Cascadorul Nelu Szekely îi va pregăti pe jucători pentru polo pe iarbă şi îi va învăţa să controleze atât calul, cât şi crosa.

Lecţii de la britanici

223-55318-29_londra407.jpgPentru a lansa clubul de polo călare, Cătălin Beciu a fost ajutat de un prieten britanic. Iniţiativa sa a fost apreciată în Regat, luna trecută aflându-se printre invitaţii la finala Queen‘s Cup de la Guards Polo Club. „Noi suntem foarte departe de jocul de acolo. I-am cunoscut şi pe doi dintre cei mai buni jucători din lume, Facundo Pieres şi Adolfo Cambiaso (foto). Fiecare marchează câte zece goluri pe meci, iar la noi se înscriu, în total, 3-4 goluri într-o partidă“, spune el, puţin invidios. Însă pe măsură ce sportul îşi va găsi mai mulţi adepţi, şi nivelul se va îmbunătăţi.

Câteva reguli şi puţină istorie

Durată În meciul de polo călare se înfruntă două echipe de câte patru persoane, în şase reprize (chukker) a câte şapte minute. Scopul este de a introduce mingea în poarta adversarului, folosind crose de lemn (mallet). După fiecare gol, echipele schimbă porţile, iar la repriză se schimbă caii cu alţii odihniţi. În pauza de la mijlocul meciului, toţi spectatorii intră pe teren şi ajută la refacerea terenului. Terenul are 300×160 iarzi (1 iard = 0,91 m), fiind cel mai spa­ţios din întreaga lume a sporturilor.

Popularitate Avându-şi originile în antichitatea persană şi indiană, acest sport era în Evul Mediu un joc familiar din Japonia până în Bizanţ, mai ales pentru membrii corpurilor de cavalerie. S-a dezvoltat ca sport în lumea anglo-saxonă modernă, iar în perioada 1900-1936, a fost disciplină olimpică. Astăzi, este practicat în cel puţin 60 de ţări, de peste 50 de milioane de oameni, dar s-a profesionalizat doar în câteva state, printre care SUA, Marea Britanie, Argentina, Australia, Canada şi Franţa, care şi performează în domeniu. În SUA există mai bine de 250 de cluburi active de polo, precum şi unica federaţie de polo feminin din lume.