Vaccinurile cu subunități proteice folosesc doar o parte a virusului SARS-CoV-2. Cu toate acestea, în loc să furnizeze celulelor noastre codul genetic necesar pentru a produce o proteină virală, aceste vaccinuri furnizează direct proteina virală.

Vaccinurile de la Pfizer și Moderna pe bază de ARNm au avut un succes extraordinar, Dar, în urmă cu un an, compania Novavax era încrezătoare că vaccinul său cu subunități proteice ​​va fi primul care va combate Covid-19. Greg Glenn, președinte Novavax, a explicat cum va acționa noul vaccin.

Acest tip nou de vaccin funcționează prin injectarea cu o mică parte a virusului

Vaccinurile cu subunități proteice tind să fie foarte stabile, așa că nu tebuie depozitate în congelator, la anumite temperaturi. Un frigider obișnuit este perfect. Acest lucru face ca distribuirea vaccinului în țările mai sărace să fie mult mai ușoară. De altfel, Glenn este convins că vaccinul companiei Novavax poate juca în continuare un rol în combaterea pandemiei, scrie NPR.org.

Două doze de Novavax au o eficacitate de aproximativ 90% împotriva Covid simptomatic.

Studiile clinice sugerează că două doze de vaccin Novavax au o eficacitate de aproximativ 90% împotriva Covid simptomatic, similar cu celelalte vaccinuri aprobate în Marea Britanie. De asemenea, este în curs de testare formula „mix and match” cu ajutorul testelor AstraZeneca si Pfizer, iar datele preliminare sugerează că noul vaccin generează un răspuns imun robust atunci când este administrat ca a doua doză.

Efectele secundare sunt extrem reduse

În plus, datele au arătat că efectele secundare sunt extrem reduse, iar asta ar putea face din vaccinul dezvoltat de Novavax unul deosebit de atractiv.

Studiile au arătat că efectele secundare de la celelalte vaccinuri, cum ar fi umflarea la locul injectării, oboseala, durerile de cap și durerile musculare sunt mai puțin frecvente. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare.

”Ziua în care vaccinul va ieși pe piață este tot mai aproape”, spune Glenn.

Studii ample au arătat că vaccinul funcționează extrem de bine și, până acum, nu există probleme de siguranță. Novavax a depus o autorizație de utilizare de urgență la diferite agenții de reglementare, inclusiv în Marea Britanie, Australia, Canada, Noua Zeelandă.