Medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală, atrage atenţia asupra pericolelor ce pot apărea odată cu vacanţa elevilor sau cu concediile adulţilor.

Pandemia „nu se termină numai dacă că cineva ordin să se termine sau dacă cineva nu mai are chef de ea”

Vacanţa de o lună care urmează pentru cei mai mulţi dintre elevi nu este o perioadă „de mers încolo şi încoace”, ci o vacanţă „de stat în casă cât mai mult”, spune managerul de la Victor Babeş. Ea menţionează că că mulţi dintre cei care s-au infectat au contractat virusul în concediu.

„Chiar dacă este vacanţă, nu este vacanţă de mers încolo şi încoace. E o vacanţă de stat în casă cât mai mult, că nu avem încotro şi de respectat regulile în momentul în care se iese în exterior pentru că altfel nu o să terminăm prea curând.

Din păcate, este un fenomen foarte complex această pandemie şi nu se termină numai dacă că cineva ordin să se termine sau dacă cineva nu mai are chef de ea. Pur şi simplu trebuie să punem cu toţii umărul, nu avem cum altfel, nu avem cum”, a afirmat, duminică, Simin Aysel Florescu, manager interimar al Spitalului „Victor Babeş”, pentru Digi 24.

„Laşi garda jos, te bucuri să fii cu familia sau cu prietenii, e un sentiment foarte normal”

În plus, medicul bucureştean a subliniat că mulţi dintre pacienţii care ajung la spital se infectează în concediu, acolo unde merg alături de prieteni sau familie şi, inevitabil, lasă garda jos.

„Cred că pot să spun că probabil mai mult de jumătate din cazuri din pacienţi care s-a infectat în concedii, mergând în concedii. În concedii, adică în grupuri cu prieteni sau familie, în diverse locuri. Laşi garda jos, te bucuri să fii cu familia sau cu prietenii, e un sentiment foarte normal, dar în acest context e suficient unul dintre ei să fie bolnav şi i-a îmbolnăvit pe toţi.

Deci foarte mulţi dintre ei se infectează şi vin infectaţi din concediu, acolo e problema”, a mai declarat Florescu, potrivit news.ro.

Trebuie impusă carantina naţională?

Întrebată dacă medicii au nevoie de o carantină naţională pentru a gestiona cazurile, ea a răspuns: „Posibil”.

„Posibil, la cum merg lucrurile. Din păcate, mulţi din concetăţenii noştri aleg să nu respecte niciuna dintre regulile care ne-ar scăpa de acest lockdown, acolo este problema.

Dacă vor continua aceste întruniri pe care le vedem tot timpul în acest locuri: cluburi restaurante, petreceri ilegale… da, de asta spun că, dacă s-ar respecta regulile impuse, nu s-ar ajunge la lockdown” , a adăugat medicul.

Sursa foto: Pixabay