Au început anul cu stângul! Locul unde certificatul verde nu s-a verificat. Amenzile au fost pe măsură

Jandarmii au acordat mai multe sancțiuni contravenționale după ce au descoperit că două săli de jocuri din Pitești nu respectau legea. Mai precis, celor care intrau sala de jocuri nu li se cerea certificatul verde. De asemenea, într-una din sălile de joc jandarmii au descoperit că se fuma la interior.

Jandarmii argeșeni informează că în noaptea de joi spre vineri au fost nevoiți să amendeze două săli de jocuri de noroc, valoarea totală a sancțiunilor contravenționale fiind de 15 mii de lei.

Jandarmii au precizat că la prima sală de jocuri din Pitești au descoperit că putea intra absolut oricine, angajații renunţând complet să mai verifice certificatele verzi ale celor care treceau pragul sălii de jocuri.

În cauză, au fost aplicat patru sancțiuni contravenționale angajatorului, dar și persoanelor care nu au putut prezenta certificatul verde. Doar pentru o singură amendă vinovații trebuie să scoată din buzunar 4 mii de lei.

Legile nu sunt deloc respectate

De asemenea, jandarmii au mai verificat o altă sală de jocuri la care au mers după ora 22:00. Acolo a descoperit că aceasta încă funcționa și, mai mult decât atât, că persoane aflate în locație fumau, lucru ce este interzis prin lege.

Așadar, jandarmii au acordat 9 amenzi contravenționale în valoare de 11 mii de lei pentru că administratorul nu a verificat certificatul verde, a permis fumatul la interior, iar sala de jocuri funcționat în afara intervalului 05:00-22:00.

Certificatul COVID, un instrument foarte bun pentru ca lumea să se vaccineze

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase (INBI) „Matei Balş” din Capitală, Cătălin Apostolescu, a vorbit despre certificatul electronic COVID și importanța acestuia, în contextul în care mulți specialiști consideră că ar fi de mare ajutor.

„Certificatul COVID este un instrument foarte util pentru a motiva populația să se vaccineze. Scopul nostru este să vaccinăm un procent cât mai mare din populație. În felul acesta putem opri circulația virusului sau măcar putem spera că vom avea doar forme ușoare, care să nu pună viața în pericol. De aceea noi, medicii, resimțim nevoia acestui instrument”, a declarat Cătălin Apostolescu.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat dacă lipsa certificatului electronic de COVID ar putea să ne ducă la un lockdown sau la închiderea școlilor.

„O să discutăm. Nu aş vrea să fac acum aprecieri de acest gen, eu sunt un susținător al menținerii școlilor deschise. Vedeți că sunt și țări care în momentul de față au o incidență înaltă a acestei infecții și mențin școlile deschise. Totdeauna trebuie să pui în balanță impactul asupra sănătății publice, al deschiderii școlilor apropo de transmisibilitate, dar și impactul asupra sănătății copiilor. Să nu uităm că sănătatea copiilor, a acestei generații este responsabilitatea noastră, în egală măsură cum este sau poate chiar mai mare decât este legată de impactul asupra sănătății publice.

Una este să închizi școlile pentru perioade scurte de timp, altceva e să le ții luni de zile închise și să afectezi nu numai procesul de învățământ, așa cum spuneam, ci și sănătatea copiilor, modul în care ei se dezvoltă din punct de vedere psihic, din punct de vedere fizic.

Consecințele închiderii pe durate lungi și, din păcate, am trăit acest scenariu în România, s-ar putea să se facă resimțite timp de ani de zile. O să discutăm cu toți colegii din zona de sănătate, din zona de educație, încât să putem lua decizii echilibrate.

Noi de asta ne dorim şi apelul pe care l-a făcut și domnul doctor Apostolescu să facem un efort comun, efortul comun se va traduce prin încetinirea transmiterii, prin posibilitatea sistemului de sănătate de a prelua cazurile și prin funcționarea, cred că ăsta este un lucru extrem de important, prin funcționarea cât mai aproape de normal a întregii societăți, inclusiv a activității din școli”, a declarat Alexandru Rafila.