Un nou cip de plată va ajunge în Austria în luna iunie

O companie start-up din Elveția își propune să revoluționeze sistemul de plată. Smart Chip Switzerland, în colaborare cu liderul tehnologic Infineon, a creat un microcip care poate fi aplicat direct pe unghia degetului. Acest dispozitiv va permite realizarea de plăți contactless, fără a mai fi nevoie de telefon, ceas inteligent sau card bancar.

Microcipul este complet pasiv, ceea ce înseamnă că nu necesită baterie pentru a funcționa și nu poate fi localizat sau urmărit. Acesta se activează doar atunci când este apropiat de un terminal contactless, similar cu modul de funcționare al unui card bancar sau al unui telefon inteligent.

Un alt aspect important este că nu stochează informații bancare direct pe dispozitiv, ceea ce contribuie la sporirea nivelului de securitate.

Potrivit publicației heute.at, microcipul poate fi utilizat pentru:

  • efectuarea plăților în magazine,
  • achiziționarea cafelei de la cafenele,
  • cumpărarea biletelor pentru transportul public.
plată, unghie
SURSA FOTO: heute.at

Cât costă și cât timp este valabil

Prețul microcipului variază între 10 și 20 de euro, iar aplicarea acestuia se face în studiouri specializate de manichiură. Chipul trebuie înlocuit la fiecare două luni, pe măsură ce unghia crește, iar, din motive de siguranță, dispozitivul se dezactivează automat după maximum patru luni.

chip, plată unghie
SURSA FOTO: heute.at

După ce a fost testat în 30 de studiouri din Elveția, Smart Chip se pregătește să fie lansat și în Austria, în orașe precum Viena, Graz și Salzburg, la sfârșitul lunii iunie 2025.

Locațiile oficiale pentru aplicare vor fi anunțate pe site-ul www.smart-chip.com, iar planurile de extindere vizează, de asemenea, Germania, Spania și Olanda.

Pe lângă funcția de plată, dezvoltatorii lucrează la integrarea unor noi utilizări ale Smart Chip, printre care se numără utilizarea acestuia ca o carte de vizită digitală, accesul electronic pentru deschiderea ușilor și înregistrarea orelor de lucru la locul de muncă.

Reguli noi începând din data de 28 iunie

În altă ordine de idei, amintim că începând cu data de 28 iunie 2025, Uniunea Europeană va implementa un set de reguli noi care vor modifica modul în care cetățenii utilizează serviciile digitale și interacționează cu dispozitivele automate, cum ar fi bancomatele și aparatele automate de vânzare a biletelor.

Modificările referitoare la automatele de tip bancomate sunt reglementate de Legea Europeană a Accesibilității (Accessibility Act), care impune cerințe stricte pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități. România, ca membră a Uniunii Europene, trebuie să transpună aceste prevederi în legislația sa națională.

Noua directivă europeană, cunoscută sub numele de Accessibility Act (Directiva 2019/882), urmărește să garanteze acces egal la servicii esențiale pentru toți cetățenii, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.

Astfel, vor fi stabilite standarde clare privind funcționarea bancomatelor, automatelor de bilete și a platformelor de comerț online, pentru a asigura utilizarea facilă și fără bariere pentru utilizatori cu diverse dizabilități fizice sau senzoriale. Mai multe puteți citi aici.