Anunţ important care le vizează pe Ucraina şi Republica Moldova, în contextul în care Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de candidat la UE pentru acestea.

Decizie importantă privind transportul rutier dintre UE şi Ucraina şi Republica Moldova

Comisarul european pentru transport, românca Adina Vălean, a explicat că transportul rutier în Uniunea Europeană va fi liberalizat pentru Ucraina și pentru Republica Moldova până la finalul lunii iunie.

Având în vedere implicaţii războiului din Ucraina, această decizie va asigura buna funcționare a lanțurilor de aprovizionare, dar și securitatea alimentară, a precizat oficialul european.

Şi România se va implica direct în aceste demersuri, a adăugat Adina Vălean, într-un interviu acordat Digi24.

Ţara noastră va alcătui o listă de proiecte de investiții necesare pentru a facilita transportul pe Dunăre și dezvoltarea porturilor. Ca urmare a acestor proiecte, exportul produselor din Ucraina nu va mai întâmpina probleme.

Finanțarea acestor investiţii va fi facilitată de către Comisia Europeană, a mai spus Adina Vălean.

Adina Vălean: Unul dintre principalele blocaje îl reprezintă cel de natură birocratică

„Până la sfârșitul lunii suntem pregătiți să semnăm oficial liberalizarea transportului rutier pentru Ucraina și Moldova, cu Uniunea Europeană, ceea ce sperăm noi că va însemna finalul cozilor de camioane din granițe.

Noi implementăm aceste culoare ale solidarității cu un rol de coordonare în interiorul Uniunii Europeane.

Unul dintre principalele blocaje pentru exporturi/importuri în raport cu Ucraina și Moldova îl reprezintă cel de natură birocratică.

Am dat de la bun început o recomandare tuturor statelor membre să-și revizuiască politicile de control, de personal în vamă, și așa mai departe, pentru a ușura acest lucru. Asta se întâmplă pas cu pas”, a precizat, vineri, comisarul european pentru transport, Adina Vălean.

Ucraina şi Republica Moldova, cu un pas mai aproape de UE

Iată o parte a mesajului transmis vineri, 17 iunie, de către şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Avem un mesaj clar, iar acesta este: da, Ucraina merită perspective europene, da, Ucraina trebuie să fie primită ca stat candidat. Mergem conform regulilor, progresul depinde de Ucraina, mingea este în teritoriul ucrainenilor. (…)

Ucraina este un stat european care a dovedit din plin că aderă la valorile pe care se bazează Uniunea Europeană. Prin urmare, Comisia recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care aceasta va lua o serie de măsuri specifice. (…)

De asemenea, recomandăm Consiliului să acorde Moldovei perspectiva unui viitor european și statut de țară-candidată, în ideea că țara va face o serie de reforme importante. În trecutul recent, Moldova a făcut pași decisivi către reforme. Există un mandat clar de la cetățeni.

Este pe o reală cale reformistă, anticorupție și europeană, pentru prima oară de când a obținut independența. Cât timp liderii țării continuă pe acest drum, credem că țara are potențialul să se ridice la înălțimea așteptărilor.”