ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte și dezinformează opinia publică

Potrivit ELCEN, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, transmite informații false pentru a deturna atenția opiniei publice de la problema reală: PMB/Termoenergetica continuă să nu plătească datoriile curente.

În prezent, datoria către ELCEN a depășit 1 miliard de lei. În fiecare vară, de aproximativ 20 de ani, energia termică se produce din două CET-uri. La solicitarea Termoenergetica și în funcție de temperaturile exterioare, ELCEN trece de la regimul de funcționare de iarnă la cel de vară, ceea ce presupune funcționarea a două CET-uri din cele patru.

Termoenergetica nu solicită furnizarea de agent termic din toate cele patru CET-uri, deoarece necesarul de energie termică pentru prepararea apei calde (nu și a căldurii) este scăzut pe perioada verii. Primarul General este conștient de aceste detalii, întrucât Termoenergetica se află subordinea PMB.

CET București Vest și CET București Sud acoperă necesarul de energie termică pentru Capitală

Cele două CET-uri care sunt în funcțiune în acest moment – CET București Vest și CET București Sud – acoperă fără probleme necesarul de energie termică pentru asigurarea apei calde către locuitorii Capitalei. ELCEN livrează agent termic în conformitate cu parametrii solicitați de Termoenergetica.

ELCEN are în prezent disponibilitatea de a livra agent termic din toate cele patru CET-uri dacă PMB/Termoenergetica solicită acest lucru. Primarul General cunoaște foarte bine faptul că dacă, în regim de vară, ar funcționa toate cele patru CET-uri simultan, s-ar produce mult mai mult decât necesarul de agent termic de care Termoenergetica are nevoie pentru termoficare.

Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului
SURSA FOTO: Facebook, Nicușor Dan

Anual, de aproximativ 20 de ani, pe perioada verii, ELCEN derulează un program de mentenanță și reparații ale utilajelor energetice, stabilit de comun acord cu Termoenergetica încă de la începutul anului. Acest program are drept scop executarea principalelor lucrări necesare pentru a asigura funcționarea eficientă a CET-urilor în sezonul rece, fără riscuri și provocări majore.

Reviziile anuale din timpul verii nu indisponibilizează CET-urile respective și nu afectează sub nicio formă furnizarea apei calde către locuitorii capitalei. Acestea sunt efectuate tocmai pentru ca bucureștenii să nu aibă de suferit.

ELCEN nu este responsabilă pentru starea conductelor de termoficare

ELCEN nu poate fi făcută responsabilă pentru starea avansată de degradare a conductelor de termoficare aflate în grija Primăriei Municipiului București, pentru pierderile din rețea, avariile frecvente, lipsa apei calde și neplata datoriilor curente. Incapacitatea Primarului General de a gestiona situația gravă a termoficării din București nu poate fi imputată ELCEN. Este nevoie de asumare, respectarea angajamentelor PMB privind plata datoriilor și implementarea unor soluții clare și eficiente.

Datoriile PMB/Termoenergetica față de ELCEN sunt în prezent de peste 1 miliard de lei, o situație care pune în pericol furnizarea agentului termic și crește riscul major de compromitere a întregului sistem de termoficare din București. În ciuda dificultăților majore provocate de neplata serviciilor furnizate de ELCEN către Termoenergetica și de datoriile acumulate din cauza faptului că Primăria Municipiului București nu plătește la timp subvenția, ELCEN continuă să livreze agent termic pentru prepararea apei calde pentru locuitorii din București.