Nicușor Dan nu a adus nicio schimbare semnificativă în București

Luni, Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a declarat că, în opinia sa, mandatul actualului primar general Nicușor Dan nu a adus nicio schimbare semnificativă sau progres în oraș.

Sebastian Burduja a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că în mai puțin de trei săptămâni se va produce o schimbare majoră în București.

El a menționat că prezentarea publică făcută de Nicușor Dan, referitoare la bilanțul mandatului său, reprezintă un argument puternic în acest sens, considerând bilanțul acestuia drept zero în termeni matematici.

Burduja a explicat că evaluarea mandatului unui primar general se face prin compararea promisiunilor făcute la preluarea mandatului cu acțiunile întreprinse la finalul acestuia.

El a menționat două proiecte:

 • publicarea dispozițiilor de primar
 • și gestionarea amenzilor de către Primăria Generală

Niciunul dintre aceste proiecte nu a primit avizul de specialitate din partea Direcției Juridice.

„În mai puţin de trei săptămâni se va schimba Bucureştiul, şi momentul de astăzi pe care Nicuşor Dan l-a etalat public, un bilanţ al mandatului, este cel mai puternic argument în acest sens. Bilanţul dânsului este foarte simplu şi în termeni matematici este zero.

Un bilanţ al unui primar general, de fapt al unui oficial, se face punând în oglindă ceea ce a promis când a preluat mandatul cu ceea ce a făcut la finalul mandatului. Primul proiect se referă la publicarea dispoziţiilor de primar.

Aşa cum am arătat în trecut, doar 5,7% dintre toate dispoziţiile emise de primarul general sunt pe site. Restul preferă să le ţină în continuare ascunse. Şi al doilea proiect viza amenzile pe care Primăria Generală le-a încasat, inclusiv sumele pe care le plăteşte primăria din buget, deşi sunt amenzi pe persoană fizică, amenzi împotriva primarului.

Există raportul Curţii de Conturi care arată foarte clar că primarul general a plătit din banii noştri, ai tuturor, amenzi care îl vizau în mod direct. Niciun proiect, nici celălalt, n-au primit avizul de specialitate de la Direcţia juridică, a declarat Burduja, în cadrul conferinţei de presă susţinută pe trotuarul de vis-a-vis de Palatul Primăriei Capitalei”, a declarat Sebastian Burduja, luni, într-o conferinţă de presă.

Sebastian Burduja va sesiza DNA

În legătură cu contractul de mentenanță pentru Arena Națională, el va face plângeri la:

 • DNA
 • Corpul de Control al Premierului
 • și Curtea de Conturi

Acest contract a fost acordat direct și semnat la sfârșitul anului precedent, într-o singură zi, între Crăciun și Anul Nou, cu scopul de a fi extins cu încă patru luni în anul în curs.

„La Arena Naţională contractul de mentenanţă a fost prestat din 2018 până în 2023 de o companie a primăriei. S-a prestat acest contract pe o sumă de 10 milioane de lei.

Undeva în februarie anul trecut, Primăria generală decide să scoată la licitaţie contractul, foarte bine. În mod normal obiectivul ar fi să obţii un preţ mai bun decât îţi presta propria companie, adică să reduci cheltuielile. Se prezintă patru ofertanţi, inclusiv compania primăriei. Sunt descalificaţi trei, rămâne cel mai mare.

Compania primăriei este descalificată pentru că a dat un preţ prea mic, deşi, culmea, era preţul la care prestase, la care presta, şi în acel moment al procedurii de achiziţie. Sesizează compania Energetica Servicii CNSC-ul, deci Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor îi dă dreptate, se reintră în procedură, după care Primăria Generală mai găseşte o chichiţă şi exclude iarăşi propria companie.

Ar trebui contractul pe 4 zile. Atenţie! La final, între Crăciun şi Anul Nou s-a atribuit acest contract într-o zi, într-o primărie în care lucrurile durează, ştiţi, luni, ani de zile. E o mobilizare fără precedent şi într-o zi se atribuie acest contract, se semnează.

De ce? Ca să poată fi adiţionat cu încă patru luni pe anul acesta. Acum, când vorbim noi, se încearcă o negociere directă doar cu această companie declarată câştigătoare, cel mai mare preţ pe patru zile, plus patru luni, plus acuma să vedem câţi ani de zile, prin negociere directă, fără a scoate din nou la licitaţie”, a subliniat candidatul PNL la PMB.

Compania prestează mai scump

Candidatul PNL spune că această firmă furnizează servicii la un cost mai mare, angajând persoane care au fost transferate de la compania municipalității, în ciuda faptului că a redus efectivul de personal la jumătate.

„Deci, care este beneficiul Primăriei Generale din toate astea? Ce câştigă bucureştenii? Pierd patru milioane de lei, şi acesta e un singur exemplu, flagrant, pentru care noi ne facem datoria de cetăţeni şi sesizăm toate instituţiile abilitate să facă dreptate”, a conchis Burduja.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook
Sebastian Burduja

Nicuşor Dan și-a prezentat raportul de activitate

Luni, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a prezentat raportul său de activitate din mandatul de edil general, evidențiind principalele obiective pentru următorii patru ani.

Printre prioritățile sale se numără:

 • înlocuirea a 280 km de rețea principală de termoficare
 • instalarea a 20 de centrale pentru a deservi punctele termice cu performanțe scăzute
 • achiziționarea a 250 de tramvaie și 22 de troleibuze noi
 • finalizarea lucrărilor din Prelungirea Ghencea, care includ adăugarea a două benzi pe sens, construirea de linii de tramvai și extinderea spațiului de parcare

Nicușor Dan se angajează să implementeze un sistem de semaforizare inteligentă pentru 544 de intersecții conectate la un sistem central, în plus de reabilitarea:

 • Podului Basarab
 • a Pasajului Obor
 • a Pasajului Lujerului
 • a Podului Băneasa
 • și a Pasajului Victoriei

El menționează că aprobarea noului Plan Urbanistic General va indica locurile potrivite pentru construirea unei săli polivalente de mari dimensiuni și a unui complex sportiv, precum și pentru:

 • dezvoltarea unui parc zoologic
 • a unei filarmonici
 • și a unui muzeu dedicat științei și tehnicii pentru copii

Nicușor Dan dorește să încheie lucrările la patinoarul Flamaropol și să inaugureze Banca de Alimente, alături de implementarea unui sistem care să ofere acces la hrană de calitate pentru copiii proveniți din medii vulnerabile.