Omicron ar putea să acționeze ca un „vaccin natural”! De ce cred experții acest lucru

Unii experți susțin teoria conform căreia varianta Omicron va acționa ca un vaccin natural, dar asta rămâne de văzut, scrie Times of India. S-a observat că varianta Omicron se răspândește într-un ritm rapid, de aproape cinci ori mai repede decât variantele anterioare. Acest lucru a alarmat majoritatea statelor, iar oficialii din domeniul sănătății din întreaga lume au impus noi restricții.

Numărul cazurilor de COVID-19 în întreaga lume a crescut alarmant. Se spune că unul dintre motivele principale este noua variantă Omicron. Cazurile zilnice de COVID din India au crescut la 27.555 de cazuri noi, în timp ce numărul de cazuri Omicron a crescut la 1525.

Omicron și Delta, un ”tsunami” de cazuri

Potrivit șefului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Omicron și Delta, combinate, ar putea provoca un „tsunami” de cazuri, punând „presiune imensă pe sistemele de sănătate epuizate”.

Raportată pentru prima dată în Africa de Sud, Omicron a devenit deja varianta dominantă în Statele Unite și în anumite părți ale Europei. Deocamdată se știe că provoacă forme mai ușoare, iar experții sugerează un risc redus de spitalizare. Cu toate acestea, OMS afirmă că „dovezi consistente” sugerează că noua variantă are un avantaj de creștere, față de varianta Delta.

Dacă cineva a fost infectat anterior cu virusul SARs-COV-2, se poate aștepta să fi dezvoltat un anumit nivel de imunitate împotriva virusului. Aceasta este cunoscută sub numele de imunitate naturală.

Noua variantă ar putea acționa ca un „vaccin natural”

Având în vedere că varianta Omicron s-a răspândit cu viteza focului, experții cred că mulți oameni vor fi infectați în timpul acestui val. Dar, în timp ce majoritatea cazurilor au fost raportate ca fiind „ușoare”, unii medici și virologi susțin că ar putea duce la o imunitate de turmă și că noua variantă ar putea acționa ca un „vaccin natural”.

Profesorul Ian Jones, virolog la Universitatea din Reading, a merge pe ideea ca Omicron ar putea să devină ”vaccinul natural”. El a spus că, la fel ca gripa, Omicron nu prezintă niciun pericol pentru oamenii sănătoși. Subliniind unele riscuri, el a afirmat că posibilitatea contractării Omicron ar putea întări imunitatea, fără a provoca o boală gravă.

Covid-19 ar putea tinde către un stadiu endemic

De asemenea, dr. Pradeep Awate, declară: „Sperăm că această tendință va continua. Dacă se va întâmpla acest lucru, Omicron va acționa ca o vaccinare naturală și poate ajuta ca Covid-19 să meargă către un stadiu endemic”.

Dar numeroși experți au respins teoriile conform cărora Omicron ar putea deveni un vaccin natural. Unii au numit acest lucru o „idee periculoasă”, răspândită de oameni iresponsabili, care nu țin cont de ” long COVID”.