În cadrul unei dezbateri pe tema vaccinării organizate de Agenţia Naţională pentru Romi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinul anti-covid și despre persoanele care suferă de boli cronice.

Ministrul afirmă că bolile cronice reprezint un factor de risc pentru o boală gravă, el arătând că nu există „contraindicaţie absolută” în ceea ce priveşte vaccinarea persoanelor cu afecţiuni cronice.

Totodată, el a mai explicat că persoanele care spun că sunt alergice și nu se pot vaccina, sau cele care susțin că suferă de hipertensiune și nu se pot vaccina, nu știu adevărul. Mai exact, vaccinarea protejează persoanele care suferă de astfel de boli.

„Bolile cronice pe care le au oamenii reprezintă un factor de risc pentru o boală gravă şi atunci, ca să evităm boala gravă, ne vaccinăm. Nu există niciun fel de contraindicaţie absolută. Adică mulţi spun «eu am alergie, nu pot să mă vaccinez, eu am hipertensiune, nu pot să mă vaccinez». Nu e adevărat, este exact invers. Ne protejăm prin vaccinare, dacă vreţi, eu fac o declaraţie publică acuma: vreau să spun tuturor adevărul despre vaccin: vaccinul este foarte bun, protejează de boala gravă, protejează de deces”, a spus ministrul.

Rafila, despre vaccinarea celor bolnavi

Rafila a mai adăugat că are membri în familie care suferă de anumite boli, dar care s-au vaccinat. Totodată, el a făcut apel la populație să aibă încredere, indiferent de boala de care suferă și să se imunizeze pentru a nu ajunge într-o stare de sănătate gravă.

”Şi eu, şi membrii familiei mele ne-am vaccinat, nu avem niciun fel de probleme, aşa că vă rog să aveţi încredere că asta este soluţia pentru cei care au boli cronice: să-i protejăm prin vaccinare, altceva nu avem în momentul de faţă la îndemână şi s-a demonstrat că decesele, de exemplu, se reduc de cel puţn 10 ori la persoanele care au fost vaccinate”, a afirmat ministrul Sănătăţii, luni, în cadrul unei dezbateri pe tema vaccinării organizate de Agenţia Naţională pentru Romi.

În același timp, Alexandru Rafila le-a recomandat liderilor comunităţii ca atunci când se vaccinează ei sau familiile lor să facă public acest lucru. El a adăugat că boala nu alege și foarte multe persoane ajung să moară. Ministrul susține că având în vedere situația actuală, vaccinarea și testarea reprezintă un gest de iubire.

„Boala, din păcate, nu alege. Oamenii buni se îmbolnăvesc, la fel ca şi oamenii mai puţi buni. (…) Să ştiţi că vaccinarea, testarea, protejarea celor cu care trăim zi de zi sunt un gest de iubire”, a adăugat ministrul Sănătăţii.