S-a aflat cât de eficient este vaccinul împotriva tulpinii Omicron. Totul a ieșit la iveală

Alexandru Rafila a precizat că vaccinul oprește în mică măsura transmiterea tulpinii Omicron, descoperită la finalul anului trecut. De asemenea, el a mai spus la Antena 3 că cifrele din România arată că persoanele nevaccinate sunt mai predispuse la a face o formă gravă a bolii.

„Vaccinarea opreşte în mică parte transmisibilitatea acestei tulpini, dar pe de altă parte, cifrele pe care le avem noi în România demonstrează că persoanele vaccinate sunt cu o formă gravă de boală sau dacă ne referim la deces cu atât mai mult, într-o proporţie de 8 la 10. Adică 8 persoane nevaccinate sunt cu o formă gravă de boală, versus două persoane vaccinate, deci e clar că aici diferenţa este semnificativă şi lucrul acesta pledează pentru continuarea vaccinării”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății susține vaccinarea

Oficialul a mai spus că prin vaccinare poți preveni formele grave ale bolii, lucru ce reiese din numărul de persoane infectate care nu s-au vaccinat.

„Opt persoane nevaccinate sunt cu o formă gravă de boală, versus două persoane vaccinate, deci e clar că aici diferenţa este semnificativă şi lucrul acesta pledează pentru continuarea vaccinării”, a mai spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Am putea scăpa de certificatul verde în aprilie

Duminică seara, ministrul Sănătății a declarat la Antena 3 că în această săptămână va exista o discuție la Lyon, în Franța, cu privire la soarta certificatului verde.

Alexandru Rafila a spus că va avea loc o întâlnire a miniștrilor Sănătății și a celor de Externe din Uniunea Europeană și că va participa și directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății. Printre subiectele care vor fi discutate, spune oficialul român, ar putea exista și certificatul verde despre care adaugă că s-ar putea renunța la acest document.

„În această săptămână va avea loc, la Lyon, întâlnirea ministrilor Sănătăţii şi a miniştrilor de Externe din UE în cadrul preşedinţiei franceze şi probabil se va discuta această problemă. Va participa şi directorul regional al OMS şi sper ca ulterior să avem un punct de vedere comun. Este posibil să se renunţe. Nu va mai fi nevoie atunci când va scădea foarte mult transmiterea acestei boli. Din păcate, măsura nu poate fi unitară fiindcă şi nivelul de vaccinare este diferit între ţări, în momentul de faţă, şi atunci când va exista dovada că această boală este o infecţie banală care nu pune probleme sistemelor de sănătate şi numărul de cazuri se reduce foarte mult, cu siguranţă se va lua această măsură, cu o perioadă de tranziţie nu foarte lungă”, a declarat Alexandru Rafila.