Din totalul pensionarilor, 3,849 milioane de persoane erau pensionari la limită de vârstă, iar 508.982 primeau pensie de invaliditate. Pensie de urmaşi primeau 504.513 persoane, iar ajutor social 279 de persoane. Din totalul pensionarilor la limită de vârstă, 2,244 milioane persoane erau femei.

La finele lunii decembrie 2019, pensia medie era de 1.203 lei, cu 11,18% mai mare faţă de cea din perioada similară a anului anterior.

Florin Cîțu a declarat, ieri, că sistemul de pensii trebuie reformat

Oficialul a declarat că în anul 2021 trebuie să înceapă o reformă amplă a sistemului  de pensii pentru a evita pe viitor riscul ca pensiile să nu fie plătite.

”Sunt ţări dezvoltate care s-au lovit de această problemă. Noua Zeelandă şi Anglia au schimbat deja sistemul de pensii şi dau o mai mare atenţie pilonului de pensii private, pentru că de acolo ai un randament şi de acolo poţi să-ţi asiguri o pensie mai mare (…)n Din 2021, revenim să creştem contribuţia la Pilonul II de pensii în doi paşi, gradual. În prima fază, cred că o să fie 5%, apoi la 6%, aşa cum cere legea”, a anunțat Florin Cîțu.

Ministrul susține că este nevoie de o viziune pe termen lung care să asigure sustenabilitatea sistemului. ”Va trebui să reformăm întregul sistem de pensii. Fără o reformă clară nu vor mai fi bani (…) Se tot fac cârpeli pe termen scurt, s-a terminat cu acest sistem. Reformele reale trebuie să înceapă din 2021”, a avertizat Cîțu.

Florin Cîțu consideră că pensiile speciale trebuie eliminate cu totul și să nu mai existe „pensii nesimțite”. Nu există două tipuri de Românii și două tipuri de români, spune Cîțu, singurul criteriu trebuie să fie contributivitatea.

„Atât timp cât avem o categegorie specială, vor apărea si altele, fiecare categorie crede că are motivele ei. Acum vedem că se cer pensii speciale și la Curtea de Conturi, Consililiul Concurenței, a început totul de la militari, vedeți unde s-a ajuns. Sunt categorii unde există dreptul de a avea pensii care nu sunt legate de contributivitate, sunt anumite prevederi internaționale, dar calculul acelei pensii este în atribuțiile Guvernului. Nu spune niciunde că acele pensii trebuie să fie nesimțite”, a declarat Florin Cîțu.