În plus, acest fruct originar din Asia de Est este relativ bogat în fibre, promovând o digestie sănătoasă. Cu toate acestea, puțini oameni știu că influențează somnul.
Ce spun studiile despre efectele kiwi asupra somnului
Primul studiu care examinează influența kiwi asupra somnului a fost publicat în 2011 și a fost finanțat parțial de Zespri.
Oamenii de știință de la Universitatea din Taipei au vrut să fale dacă consumul regulat al fructelor ar putea îmbunătăți calitatea somnului la 24 de adulți cu probleme de somn. Timp de patru săptămâni, participanții au mâncat două kiwi în fiecare seară. Parametrii de somn au fost colectați folosind chestionare, un jurnal de somn și o brățară specială.
Rezultatul: Participanții au adormit cu 35,4% mai repede în medie, au raportat cu 28,9% mai puține treziri pe timp de noapte și și-au extins durata totală a somnului cu 13,4%, scrie Fitbook-magazine.com.
Eficiența somnului a crescut cu 5,41%
Eficiența somnului a crescut și ea cu 5,41%. Scorul general al calității somnului s-a îmbunătățit semnificativ. Măsurătorile obiective de la brățară au confirmat o creștere a duratei somnului cu 16,9% și a eficienței cu 2,38%. Cu toate acestea, nu au existat modificări semnificative ale orei de începere a somnului și ale stării de veghe pe timp de noapte.
Un alt studiu din 2023, din Noua Zeelandă, care confirmă efectul, a fost susținut parțial de Zespri.
Studiul încrucișat controlat cu placebo și-a propus să afle modul în care kiwi afectează somnul la 24 de bărbați tineri. Participanții au mâncat fie două kiwi proaspăt, fie un amestec de pudră de kiwi liofilizat, fie au băut doar apă seara. Pe lângă somn, au fost analizate starea de spirit și anumite valori ale urinei.
Kiwi înainte de culcare a ajutat participanții să se ridice mai ușor din pat
Rezultatul: consumul de kiwi a ajutat participanții să se ridice mai ușor din pat și să se simtă mai treji dimineața. Efectul a fost și mai puternic cu kiwi liofilizat. În plus, după consumul de kiwi proaspăt sau uscat, nivelul unui produs de degradare a serotoninei (5-HIAA) în urină a crescut semnificativ – un indiciu că fructul are într-adevăr un efect biochimic.
Deși studiile menționate mai sus oferă perspective interesante, îndoielile cu privire la obiectivitatea lor rămân.
Există însă și investigații independente. Într-un studiu randomizat din Norvegia, din 2017, cercetătorii au vrut să cunoască influența kiwi asupra somnului persoanelor cu simptome de insomnie cronică.
Kiwi poate stimula somnul
Pentru această tulburare comună de somn, terapiile convenționale precum terapia cognitiv-comportamentală nu sunt întotdeauna suficiente. Șaptezeci și patru de studenți au mâncat 130 de grame de kiwi sau pere, zilnic, timp de patru săptămâni, fiecare cu o oră înainte de culcare. Evaluarea sa bazat pe jurnalele de somn, datele actigrafiei (măsurători de mișcare prin brățară pentru evaluarea obiectivă a somnului) și chestionare stabilite.
Rezultat: În timp ce parametrii obiectivi ai somnului au rămas neschimbați, calitatea subiectivă a somnului și bunăstarea în timpul zilei s-au îmbunătățit semnificativ în grupul de kiwi. Autorii concluzionează că aceste fructe pot avea proprietăți de stimulare a somnului, mai ales la nivel subiectiv. Cu toate acestea, un efect placebo nu poate fi exclus.