Există însă și un beneficiu mai puțin știut al bananelor, potrivit TheHealthy. Cercetările spun că banana este o adevărată minune nutrițională. Bananele conțin antioxidanți care pot stimula imunitatea și pot reduce riscul de boli cronice, potrivit cercetărilor publicate în ”Food Chemistry”. Bananele conțin, de asemenea, fibre care încetinesc digestia, conform Jurnalului American de Nutriție Clinică. Un nou studiu arată și un alt beneficiu al bananelor: o sănătate intestinală excelentă.

Cum ajută la sănătatea intestinului

Ca fibră prebiotică, bananele hrănesc bacteriile bune ale intestinului și promovează o digestie sănătoasă. Bacteriile intestinale au nevoie însă și de o dietă echilibrată, așa că experții spun că trebuie să vă asigurați că mâncați și alte alimente bogate în fibre.

În 2021, cercetătorii din Australia au revizuit mai mult de 50 de studii mai vechi pentru a avea o mai bună înțelegere a modului în care intestinul ne afectează sănătatea generală.

„Microbiomul intestinal reprezintă bacteriile care trăiesc în intestine”, a declarat Dana Ellis Hunnes, dietetician la UCLA Medical Center.

”Și cu cât există mai multă diversitate în intestinul nostru, cu atât microbiomul intestinal este mai sănătos”, adaugă ea, susținând că bananele sunt o sursă excelentă prebiotică.

Bananele ca hrană pentru creier

Hrănirea microbiomului intestinal poate promova, de asemenea, o sănătate mintală mai bună. Cercetările publicate în revista ”Clinics and Practice” sugerează că inflamația poate juca un rol în această relație. Studiul leagă inflamația legată de disbioză cu boli mintale precum anxietatea și depresia. Deci, menținerea unui microbiom echilibrat în intestin ar putea promova sănătatea mintală și bunăstarea generală.

Efect diuretic care reduce retenția de apă și balonarea

Se spune că bananele pot ajuta și la reducerea balonării. Prin atenuarea inflamației, fibrele solubile, prebiotice, ale fructelor, pot ajuta la ameliorarea constipației, considerată responsabilă de balonare. Nivelurile ridicate de potasiu ale unei banane ajută, de asemenea, rinichii să elimine excesul de apă și sare din organism, încurajând un efect diuretic care reduce retenția de apă și balonarea.

Reglarea temperaturii corporale

Unii consideră bananele ”fructe răcoritoare”, datorită efectului lor de reducere a temperaturii corporale ridicate. În Tailanda, femeile însărcinate consumă frecvent banane în ultimul trimestru de sarcină, pentru a se asigura că bebelușul se naște cu o temperatură optimă a corpului.