În fiecare an, pe data de 25 decembrie, creștinii sărbătoresc Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. Acesta s-a născut într-un sat liniştit. În acel moment, Fecioara Maria, care simțea că a venit momentul în care trebuia să nască, a bătut la o poartă pentru a cere găzduire, iar cel care i-a deschis a fost Moş Ajun.

De aici începe adevărata poveste a Crăciunului, pe care nu foarte multă lume o cunoaște. Deși Moș Ajun i-a deschis ușa Fecioarei Maria, acesta i-a spus că este un om sărac, iar pentru a nu duce lipsă de nimic, a trimis-o la fratele său mai mare, dar și mai înstărit, pe nume Moș Crăciun, se arată în volumul „Cartea de Crăciun” scrisă de Sorin Lavric.

Potrivit sursei citate, Moș Crăciun avea și el o soție la acel moment. Numele ei era Crăciuneasa, iar autorul o descrie ca fiind o femeie bună la suflet, dar și miloasă. Deși acum, poveștile pe care copiii le știu îl prezintă pe Moș Crăciun ca un personaj pozitiv, acesta nu a fost întotdeauna un om bun.

Ce i-a făcut Moș Crăciun soției sale

”Cartea de Crăciun” arată că soția lui Moș Crăciun se temea de el. Pe de altă parte, sufletul ei bun a vrut să îi oefere un ajutor Maicii Domnului. Astfel, pentru a nu-și mânia soțul, Crăciuneasa a ascuns-o pe Fecioara Maria în grajdul pentru animale, oferndu-i tot ce avea nevoie.

Într-un final însă, Moș Crăciun a aflat ce s-a întâmplat și a reacționat nervos. El i-a tăiat mâinile soției sale, însă Fecioara Maria i-a răsplătit bunătatea Crăciunesei și a făcut o minune. Aceasta a suflat peste ele, iar mâinile s-au lipit la loc, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Când Moș Crăciun a văzut minunea, el și-a cerut iertare în fața Domnului pentru tot răul făcut, devenind astfel  primul creştin şi sfântul cel mai bătrân și totodată soţul femeii care a moşit-o pe Fecioara Maria.

Întreaga întâmplare l-a schimbat complet pe Moș Crăciun. Omul răutăcios care era odată a devenit un om blajin, plin de compasiune și bunătate. De aici a pornit și sărbătoarea Crăciunului, însoţită de colinde, mesele rituale, dar și cadouri pe care Moșul le aduce.