Bananele sunt un fruct versatil și hrănitor care poate fi savurat în moduri diferite. Sunt o sursă bună de vitaminele C și B6, potasiu și magneziu și pot fi folosite ca îndulcitor natural în smoothie-uri, clătite și alte feluri de mâncare.

Știați însă că, mâncate pe stomacul gol, pot dăuna sănătății, porovocând inclusiv o creștere a zahărului din sânge?

Bananele sunt gustoase și pot fi combinate cu ușurință într-o varietate de rețete delicioase, fie că este vorba de un smoothie, fie sau de clătite. Dar cât de bine este să le mâncăm dimineața, pe stomacul gol? După cum scrie TheHealthSite, medicii avertizează asupra efectelor secundare ale acestui obicei.

Beneficiile bananelor

Bananele sunt un aliment-minune, fiind un fruct hrănitor, delicios și accesibil.

„Bananele sunt foarte bogate în potasiu, unul dintre electroliții esențiali pentru funcțiile corpului, cum ar fi echilibrul pH-ului, echilibrul apei în corp, tensiunea arterială, digestia și chiar contracția musculară”, spune dieteticianul Jannifer Maeng.

Bananele conţin pectină, o fibră solubilă care ajută la normalizarea tranzitului și de asemenea sunt o sursă de fructooligozaharide, un compus prebiotic care hrăneşte bacteriile bune din colon. Aceste bacterii benefice produc vitamine şi enzime digestive care îmbunătăţesc capacitatea de a absorbi nutrienți. Nu în ultimul rând, sunt o sursă bună de vitamine, B6 şi C.

Mâncate pe stomacul gol, bananele ne pot crește glicemia

Maeng spune că bananele conțin amidon mai rezistent (cum ar fi fibrele).

„Pe măsură ce banana se coace, conținutul de fibre scade și astfel ar putea să crească glicemia sau să aveți o ușoară oboseală”, explică ea.

Mâncatul unei banane pe stomacul gol, la prima oră, nu este o idee grozavă, potrivit lui Maeng.

„Corpul crește în mod natural zahărul din sânge dimineața și, dacă nu sunteți diabetic, corpul va produce mai multă insulină pentru a vă echilibra glicemia”, explică ea.

„Din acest motiv, nu e indicat să se consume alimente bogate în carbohidrați simpli și cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi bananele, pe stomacul gol”, adaugă ea.

Ar putea afecta și inima

Consumul de banane pe stomacul gol poate face afecta și inima. Echilibrul dintre magneziu și calciu din sânge poate fi perturbat de concentrația mare de magneziu a bananelor.

Acest dezechilibru poate dăuna sănătății inimii.

Bananele pot provoca dureri de burtă și balonare

Un alt motiv pentru a nu începe ziua cu banane este modul în care acestea întrerup funcțiile stomacului. Bananele conțin pectină, un tip de fibră care se poate lega de acidul din stomac și poate încetini digestia.

Acest lucru vă poate face să vă simțiți balonat și să aveți dureri de burtă.

Pot interfera cu absorbția fierului

Dacă aveți carențe de fier, evitați să consumați banane pe stomacul gol. Bananele sunt pline de potasiu, care poate interfera cu absorbția fierului. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care au carențe de fier.

Vă pot face să vă simțiți obosiți

Bananele sunt acide. Mai întâi vor da o creștere rapidă a energiei, dar mai târziu vă vor face să vă simțiți obosiți.

Cel mai bun mod de a consuma banane

Asta nu înseamnă că nu putem mânca niciodată banane. Cel mai bine ar fi să le combinăm cu alte alimente și să le consumăm la momentul potrivit pentru a evita un efect nedorit de oboseală. Se spune că o banană mâncată seara ne poate ajuta să dormim mai bine.

„Fibrele, proteinele și grăsimile pot ajuta la încetinirea absorbției zahărului în organism, prevenind creșteri ale zahărului din sânge”, explică Maeng.

„Uneori, corpul poate produce prea multă insulină în urma unei mese bogate în carbohidrați, ceea ce face ca glicemia să scadă prea mult. Această reacție poate duce la o poftă mai mare de zahăr, pe măsură ce corpul încearcă să readucă glicemia la un nivel sigur.”

Prin urmare, spune ea, data viitoare când vreți să mâncați banane dimineața, ar fi bine să le asociați cu unt de arahide sau să le amestecați în smoothie-uri.