Compania farmaceutica olandeza A&D Pharma a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 331,5 milioane de euro, in crestere cu 34% fata de 2005, si un profit brut de peste 88 de milioane de euro, in crestere cu 23% fata de anul precedent. Divizia de distributie a grupului farmaceutic, Mediplus, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste 287 de milioane de euro, in crestere cu 37% fata de 2005, iar divizia de retail A&D Pharma, Sensiblu, a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 90 de milioane de euro, in crestere cu 42% fata de 2005.

“Vanzarile consolidate ale Mediplus si Sensiblu au continuat sa depaseasca ritmul de crestere al pietei, crescand cu o rata anuala compusa de 51% din 2003, si demonstrand angajamentul nostru de a ne diferentia de competitori prin produse, servicii si excelenta operationala. In perspectiva, credem ca extinderea actualului model de activitate in servicii de sanatate conexe, precum si in tarile invecinate ne vor permite sa devenim un lider in domeniul furnizarii de servicii integrate in sectorul de sanatate in general”, a declarat Dragos Dinu, CEO al A&D Pharma.

A&D Pharma estimeaza pentru anul acesta o crestere cu o rata similara celei din 2006, peste rata generala de crestere a pietei.

 

Divizia Sensiblu a deschis 31 de noi locatii in Romania anul trecut, marindu-si numarul de farmacii la 51. Totodata, Sensiblu a continuat procesul de integrare a lantului de farmacii  Ideapharm, achizitionat in decembrie 2005, care detinea 33 de unitati in 18 orase. La sfarsitul lui 2006 lantul Sensiblu era compus din 206 unitati aflate in 51 de localitati din Romania. Anul acesta Sensiblu anticipeaza o crestere a profitului prin realizarea unor planuri individuale pe fiecare farmacie, prin cresterea cifrei de afaceri datorita detinatorilor de carduri, prin implementarea unui sistem ERP la nivelul societatii, si prin extinderea lantului de farmacii cu aproximativ 8-12%.

Cifra de afaceri a diviziei Mediplus din 2006 a fost compusa in proportie de 60% din vanzarile de medicamente cu prescriptie medicala si in proportie de 40%% din produsele de ingrijire a sanatatii, incluzand produse OTC si alte produse precum dermocosmetice, cosmetice si para-farmaceutice. Mediplus detine o cota de 24% din piata distribuitorilor de produse farmaceutice catre farmacii si o cota de 19% din piata distribuitorilor de produse farmaceutice catre farmaciile din spitale. 

Anul trecut, Elantis Moldova, societatea mixta infiintata de A&D Pharma in Republica Moldova a devenit operationala, in urma strategiei companiei de a implementa modelul sau de activitate si in anumite tari din Europa Centrala si de Est, si de a deveni un jucator cheie in regiune. Potrivit A&D Pharma, in perioada 2007-2008 compania intentioneaza sa se dezvolte si in Bulgaria, Ucraina, Serbia. Compania nu exclude nici posibilitatea achizitiilor.

Potrivit lui Dragos Dinu, A&D Pharma vizeaza si bursa locala. Compania testeaza anul acesta posibilitatile, plusurile si minusurile.

In octombrie 2006, A&D Pharma a listat Certificatele sale Globale de Depozit la Bursa de Valori din Londra, printr-o Oferta Publica Initiala in valoare de 136 milioane de euro. 

A&D Pharma Holdings N.V. este o societate olandeza de tip holding care controleaza A&D Pharma Holdings S.R.L., o companie cu peste 3000 de angajati, care la randul sau detine companiile Mediplus si Sensiblu.

Sursa: Capital 04 Aprilie 2007