Germanul, pe numele său real Kim Schmitz, este cercetat de autorităţile americane care-l acuză că a obţinut un profit uriaş ilegal din piraterie electronică cu ajutorul site-ului său de pe care se descărcau materiale fără licenţă. 

La momentul său de vârf, portalul Megaupload era al 13-lea cel mai vizitat site web, având 50 de milioane de utilizatori zilnici şi reprezentând 4% din traficul de internet la nivel mondial. 

Imperiul lui Kim Dotcom s-a prăbuşit în ianuarie 2012 atunci când poliţia a descins la proprietatea sa luxoasă din Auckland la cererea autorităţilor americane. La finalul anului 2015, justiţia neozeelandeză a anunţat că ar putea să îl extrădeze pe Kim Dotcom în SUA, alături de ceilalţi fondatori ai Megaupload. Kim Dotcom a făcut însă apel la decizia justiţiei din Noua Zeelandă. 

''Avocaţii mei se află în prezent în faţa judecătorilor pentru apărarea propunerii ca toate dezbaterile din sala de judecată să fie transmise pe internet'', a declarat Kim Dotcom într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare Twitter, la scurt timp de la începerea audierilor în faţa instanţei din Auckland. În cazul în care va fi extrădat în SUA, Kim Dotcom riscă 20 de ani de închisoare.

AGERPRES