Statele Unite vor să obţină extrădarea lui Vaulin, precizează într-un comunicat Departamentul american al Justiţiei (DOJ). 

Artem Vaulin (30 de ani) este proprietarul site-ului Kickass Torrents (KAT), platformă care permite din 2008 reproducerea şi distribuirea ilegală a sute de milioane de filme, jocuri video, programe de televiziune, piese muzicale şi alte conţinuturi digitale, potrivit DOJ. KAT are peste 50 de milioane de vizitatori pe lună, fiind al 69-lea cel mai accesat site internet din lume, iar prejudiciul este estimat la peste un miliard de dolari, menţionează Departamentul în sesizare. 

"Vaulin este acuzat că se află în fruntea celui mai accesat site pirat, care distribuie ilegal materiale protejate de drepturile de autor în valoare de peste un miliard de dolari", arată ministru adjunct al justiţiei, Leslie Caldwell, citată în comunicat. "Pentru a scăpa de forţele de ordine, Vaulin este acuzat că a folosit servere plasate în ţări de pe tot globul, mutându-şi adresele internet în funcţie de repetatele plângeri în civil. Arestarea sa în Polonia demonstrează totuşi, o dată în plus, că infractorii cibernetici pot fugi, dar nu se pot ascunde de justiţie", a adăugat ea. 

Într-un dosar similar extrem de mediatizat, autorităţile americane au obţinut în 2012 închiderea site-ului de descărcare de conţinuturi Megaupload care, în perioada sa de vârf, era al 13-lea cel mai vizitat site, tot cu 50 de milioane de utilizatori zilnic. Ele nu au reuşit totuşi să îl judece pe proprietarul site-ului, Kim Dotcom, care riscă 20 de ani de închisoare: justiţia neo-zeelandeză a decis la sfârşitul anului 2015, după câţiva ani de bătălie judiciară, că acesta poate fi extrădat în Statele Unite, însă Kim Dotcom a făcut apel, aminteşte AFP.

AGERPRES