Joi, influentul sindicat al actorilor americani a declarat oficial declanșarea unei greve la miezul nopții (07:00 GMT vineri), o măsură care se așteaptă să oprească orice activitate la Hollywood. Această decizie intervine în contextul în care producția de film și televiziune cunoaște deja o încetinire cauzată de mișcarea socială a scenariștilor, după cum a relatat AFP.

Duncan Crabtree-Ireland, directorul executiv național al SAG-AFTRA, sindicatul care reprezintă 160.000 de actori și profesioniști din industrie, atât în cinematografie, cât și în televiziune, a anunțat că „consiliul național al sindicatului a votat în unanimitate în favoarea unui ordin de grevă împotriva studiourilor și televiziunilor”.

Greva riscă să paralizeze întreaga industrie

Avocatul Jonathan Handel, specializat în industria spectacolului, a declarat pentru agenția de presă France Presse că numeroase celebrități s-au arătat în favoarea unei astfel de greve.

Tot el mai spune că mișcarea nu are ca scop aducerea de bani celor care deja au milioane, ci pentru acei actori care nu sunt plătiți corespunzător.

De altfel, el avertizează că Hollywood-ul deja se confruntă cu o încetinire în acest sens, iar lucrurile tind să devină mai grave. Avocatul spune că este imposibil să se filmeze fără actori, precizând că doar câteva emisiuni de tip talk-show sau reality-show vor fi difuzate la TV.

Pe lângă producțiile americane, avocatul Jonathan Handel spune că de suferit vor avea și producțiile internaționale, făcând referire la cele în care actorii trebuie să filmeze în Europa, Australia, Asia sau în orice alt loc.

Greva va dura până în toamnă

Avocatul este de părere că această grevă va lua final în toamnă, însă în această perioadă oamenii se vor orienta către platformele de streaming video, precum Netflix.

Aici oamenii pot găsi un catalog vast cu producții internaționale și alte emisiuni.

Actorii caută o creștere a compensației lor „reziduale”, care provine din fiecare difuzare ulterioară a unui film sau a unui serial TV. Odată cu apariția serviciilor de streaming, aceste plăți au scăzut.

În timp ce aceste plăți au o valoare semnificativă pentru televiziune datorită corelației lor cu tarifele publicitare, ele sunt mult mai mici pentru platformele de streaming. Platformele de streaming nu dezvăluie datele privind audiența și oferă o sumă fixă de plată indiferent de succesul proiectului.

Prima grevă a actorilor din 1980 încoace

Greva din această perioadă este prima de la 1980 încoace. Cerințele actorilor s-au schimbat de atunci, însă.

Actorii își exprimă îngrijorarea cu privire la potențiala înlocuire a rolurilor lor de către inteligența artificială (AI). Aceștia solicită garanții că vocile și imaginile lor nu vor fi reproduse fără consimțământul lor explicit.

În plus, aceștia ridică obiecții cu privire la prevalența „audițiilor pe bandă”, care au devenit foarte răspândite în timpul pandemiei. Studiourile le cer acum actorilor să își înregistreze audițiile de la distanță, ceea ce îngreunează capacitatea lor de a primi feedback din partea directorilor de casting.