Șeful Agenţiei pentru Protecţia Constituţiei susține că Rusia este la fel de activă în prezent în Germania pe cât era în perioada Războiului Rece, scrie DPA. 

Mai exact, Haldenwang a avertizat că Rusia şi-a intensificat în mod semnificativ nivelul de activitate în Germania în ultima vreme. În acest context, oficialul german este de părere că Moscova are „un interes informativ foarte complex în Germania în aproape toate domeniile de politică”.

El a mai adăugat că mijloacele Rusiei devin mai brutale, dând exemplu uciderea unui bărbat georgian la Berlin, în 2019, pe care agenţia a pus-o pe seama agenţilor ruşi.

„Metodele devin mai dure, iar mijloacele mai brutale”, a afirmat el, în comentarii publicate de cotidianul Welt am Sonntag.

De cealaltă parte, Bruno Kahl, preşedintele agenţiei de informaţii externe a Germaniei (BND), a constat și el acest amănunt. El susține că prezența Rusiei ar putea afecta într-o oarecare măsură Germania.

Impactul prezenței Rusiei în Germania 

„Gândiţi-vă numai la predominanţa altor puteri care vor să-şi impună punctul de vedere asupra noastră”, a spus el, care a atras atenţia că s-a înregistrat o schimbare a principiilor etice, cu acţiuni mai dure şi nemiloase şi cu urmărirea mai ostentativă decât în trecut a intereselor.

Șeful BND a mai adăugat că deja au fost abordate noi metode în perioada pandemiei precum diplomaţia vaccinului sau vânzarea de măşti medicale, a amintit Kahl.

„Sunt făcute încercări cu toate metodele posibile pentru (ca aceşti actori statali) să obţină avantaje şi pentru a provoca disensiuni între statele occidentale”, a avertizat şeful BND.

Haldenwang pe de altă parte este de părere că extremismul de dreapta reprezintă din nou cea mai mare ameninţare la adresa democraţiei şi securităţii în Germania, menţionând reţelele teroriste, precum şi grupări şi partide politice de extremă dreapta.

Oficialul German a remarcat faptul că extrema dreaptă câştigă în importanţă, iar unii adepţi au acţionat ca „piromani intelectuali şi sprijină cu ajutorul ideologiei această mişcare”.

Totodată, agenţia este foarte îngrijorată şi de propaganda online desfăşurată de extrema dreaptă, a mai adăugat acesta, trăgând un semnal de alarmă în legătură cu toate activitățile din țară.

„Această activitate tot mai profesională, conspiraţionistă, planificată şi ţintită poate duce la o spirală a radicalizării”, a avertizat Haldenwang.