În 30 octombrie Guvernul de la Paris a impus un nou lockdown, magazinele neesenţiale – precum cele care nu vând alimente de bază şi medicamente – fiind nevoite să-şi închidă activitatea.

De asemenea, oamenii trebuie să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere atunci când ies pe stradă. Dar restricţiile sunt mai blânde decât cele din martie, pentru a limita impactul lor asupra celei de-a doua economii a zonei euro.

Activitatea economică ar urma să fie redusă cu 12 procente

Ca rezultat, activitatea economică a Franţei ar urma să fie redusă cu 12% din nivelul normal, faţă de 4% în octombrie, dar mult mai bine decât declinul de 31% din octombrie, arată rezultatele unui studiu lunar efectuat de Banca Franţei în rândul a 8.500 de companii.

„Înainte de al doilea val de infecţii credeam că avem o scădere a activităţii economice de sub 9%, acum ne aşteptăm ca pe ansamblul acestui an declinul să fie între 9 şi 10%”, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Francois Villeroy de Galhau, la postul d eradio RTL.

Care sunt cele mai afectate servicii

Serviciile care necesită contactul direct cu clienţii sunt cele mai afectate şi se aşteaptă o scădere cu 40% a activităţii în retail, transporturi, hoteluri şi restaurante, în timp ce producţia industrială ar urma să înregistreze un declin de 7%, iar construcţiile de 8%.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele pentru trimestrul trei din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai semnificativ avans, de 18,2%, a fost înregistrat în Franţa, a anunţat recent Eurostat.

Franța a înregistrat vineri un nou record negativ

Vineri, 6 noiembrie, autoritățile franceze au anunțat 60.486 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Dintre aceștia 28.979 sun spitalizați în prezent, dintre care 4.331 sunt internați în ATI, informează BFM.

Numărul deceselor anunțate de către autoritățile de la Paris, în ultimele 24 de ore este de 828, bialnțul total de la începutul pandemiei ajungând la 39.865.