'Fiecare dolar investit pentru a crea zone marine protejate promite beneficii de trei ori mai mari, prin crearea de locuri de muncă directe, protecţia costieră şi pescuit', conform raportului WWF.

Raportul, publicat joi în marja summit-ului mondial privind oceanele organizat la Cascais, în apropiere de Lisabona, sub egida săptămânalului 'The Economist' şi a revistei 'National Geographic', a fost realizat pe baza unei cercetări efectuate de Universitatea Liberă din Amsterdam.

Potrivit raportului, beneficiile nete ale unui asemenea proiect ar putea varia de la 490 la 920 de miliarde de dolari, în funcţie de scenarii şi, de asemenea, ar putea duce la crearea între 150.000 şi 180.000 de locuri de muncă până în anul 2050.

Pentru a atinge această ţintă, WWF preconizează extinderea zonelor marine în care pescuitul este complet interzis la 10% din suprafaţa oceanului planetar până în anul 2020 şi la 30% până în 2030, faţă de mai puţin de 4% în prezent.

Este cunoscut că zonele protejate sunt atractive şi susţin turismul de coastă, fapt care încurajează ocuparea forţei de muncă şi comerţul, se precizează în document. De asemenea, aceste zone permit amortizarea impactului schimbărilor climatice, protejând coastele marine de dezastre naturale.Zonele marine protejate joacă şi un rol important în refacerea rezervelor naturale de peşte, în beneficiul pescarilor, mai menţionează studiul citat.

Nici un ocean al planetei nu este complet neatins de activitatea umană, iar 41% din suprafaţa oceanului planetar este 'afectată puternic', spune WWF, care se concentrează asupra prezentării argumentelor sale în reuniunile internaţionale majore planificate până la sfârşitul acestui an.

Climatul va fi punctul central al unei reuniuni la sediul Naţiunilor Unite din New York la 29 iunie, precum şi pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU, din septembrie, şi a celei a G20 din Turcia, din luna noiembrie, înainte de Conferinţa Mondială care va avea loc între 30 noiembrie – 11 decembrie la Paris. AGERPRES