Exprimat în euro, nivelul activelor nete la sfârşitul lunii raportate a fost de 1,7 miliarde, în creştere cu 0,3% faţă de luna precedentă. 

"Urmărind evoluţia activelor nete unitare în luna raportată, se observă că cele cinci SIF au înregistrat evoluţii preponderent pozitive, fiind consemnate creşteri de 3,1% la SIF Banat-Crişana, 1,2% la SIF Oltenia, 0,9% la SIF Transilvania, 0,1% la SIF Muntenia, respectiv o scădere de 1% la SIF Moldova. Evoluţia preţurilor de închidere comparativ cu cele ale lunii precedente a fost preponderent pozitivă, fiind consemnate creşteri de 4,1% la SIF Moldova, 2% la SIF Oltenia, 0,1% la SIF Banat-Crişana, staţionare la SIF Transilvania şi o scădere de 1,1% la SIF Muntenia", se menţionează în comunicatul AAF. 

Conform sursei citate, discountul la care sunt tranzacţionate în piaţă acţiunile celor cinci SIF se situează între 42,2% pentru SIF Transilvania şi 53% pentru SIF Muntenia. 

"Analizând structural activele la sfârşitul lunii martie, observăm că, pe total SIF, investiţiile pe termen scurt s-au depreciat cu 0,9% faţă de luna februarie, ajungând la circa 5,6 miliarde de lei. Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active a coborât la 69,2% în luna martie (70,8% în luna precedentă)", conform datelor AAF. 

Acţiunile cotate, a căror valoare însumată a fost de 5,7 miliarde de lei (pe ansamblul portofoliilor SIF) la finele lunii februarie, au crescut cu 1,6%, până la 5,8 miliarde de lei la sfârşit de martie. Ponderea acestora în total active SIF la sfârşitul lunii raportate a fost de 71,6%, în uşoară creştere faţă de luna precedentă (pondere de 71,4%). 

"Analizată pe fiecare SIF în parte, ponderea acţiunilor cotate din portofoliu în total active la final de februarie se prezintă astfel: SIF Transilvania cu 80,3% (82,9% anterior), SIF Banat-Crişana cu 75,6% (75,1% anterior), SIF Moldova cu 70,7% (70,8% anterior), SIF Muntenia cu 66,7% (65,9% anterior) şi SIF Oltenia 66,5% (65,4% anterior). În acelaşi timp, acţiunile necotate pe total SIF, care însumau la sfârşit de martie aproximativ 1,2 miliarde de lei, au atins un nivel foarte apropiat de cel din luna precedentă, având o pondere de 14,7%, în scădere de la 15% în luna februarie. Cea mai mare deţinere de astfel de acţiuni se regăseşte la SIF Oltenia, unde acestea au valoarea de 571 milioane de lei, iar cea mai mica la SIF Transilvania, de 75 milioane de lei", conform comunicatului. 

La finalul lunii martie, nivelul de capitalizare la nivelul celor 5 SIF a fost de 4 miliarde de lei, în creştere cu 1,24% faţă de nivelul lunii februarie. Exprimată în euro, capitalizarea la finele lunii raportate a fost de aproximativ 0,88 miliarde, cu 0,5% mai mare decât nivelul lunii precedente. 

AGERPRES