În perioada iulie-octombrie 2011 cel mai mare producător de telefoane mobile a înregistrat o pierdere netă de 68 milioane de euro (94 milioane de dolari), comparativ cu un profit de 529 milioane de euro în perioada similară din 2010, după ce vânzările de telefoane mobile inteligente au scăzut cu 39% iar veniturile generale au înregistrat un declin de 13%.
Nokia a vândut 89,8 milioane de telefoane mobile care nu intră în categoria smartphone, comparativ cu estimări de 67-89,7 milioane, şi va lansa săptămâna viitoare primul său telefon cu sistem de operare Windows, pentru a încerca să se impună pe segmentul smartpfone.

"Datele Nokia arată că s-au făcut unele progrese pe segmentele cheie de piaţă", a declarat Atif Latif, director în cadrul companiei Guardian Stockbrokers.

Anul acesta acţiunile Nokia au scăzut la bursă cu 36,1% din cauza dificultăţilor companiei de a se impune pe piaţa telefoanelor mobile inteligente.

În condiţiile în care a rămas mult în urma Apple şi Google pe piaţa smartphone, la începutul acestui an Nokia a anunţat că a decis să renunţe la sistemul propriu de operare Symbian în favoarea sistemului dezvoltat de gigantul Microsoft.
Această tranziţie a condus la o perioadă dificilă în care investitorii au fost îngrijoraţi cu privire la intervalul dintre anunţul parteneriatului cu Microsoft şi lansarea primului smartphone Nokia echipat cu sistemul de operare Windows.

Atât Apple cât şi Samsung au devansat Nokia pe piaţa smartphone în acest an, punând capăt celor 15 ani de dominaţie a grupului finlandez pe acest segment.

Recent, Stephen Elop, directorul general al companiei finlandeze, a dezvăluit un plan care prevede eliminarea a 3.500 de locuri de muncă în al doilea program de restructurare lansat de Nokia în ultimele şase luni. Nokia a anunţat închiderea fabricii de telefoane de la Jucu (România), decizie în urma căreia vor fi disponibilizaţi 2.200 de angajaţi. Grupul finlandez a anunţat că va revizui, de asemenea, rolul pe termen lung al fabricilor sale din Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria), şi Reynosa (Mexic) şi aşteaptă să afle mai multe despre reducerile de personal în primul trimestru al anului viitor.
SURSA: Agerpres