Bursa de la Bucureşti a stagnat la debutul şedinţei de vineri, într-o piaţă unde titlurile Erste (EBS) au urcat cu 6,11%, în timp ce cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au scăzut uşor, în medie cu 0,75%.

Corecţiile înregistrate de acţiunile SIF-urilor au fost influenţate în principal de scăderile uşoare, de până la 0,3%, înregistrate la debutul zilei de marile pieţe europene. Linia descendentă a burselor mature din Europa a fost contrară tendinţei ascendente a pieţelor din SUA şi Asia. Bursele din SUA au avansat joi cu până la 2,3%, iar pieţele din Asia au încheiat în creştere cu cel mult 1,5%.

Erste are cea mai bună evoluţie din piaţă

Acţiunile Erste (EBS) aveau cea mai bună evoluţie din piaţă, cotaţia avansând cu 6,11%, la 125 lei (29,07 euro), pe al treilea rulaj din piaţă, de 400.000 de lei (93.000 de euro). Evoluţia a venit după ce banca austriacă a anunţat rezultatele financiare din primele nouă luni.

Pe piaţa de la Viena, cotaţia titlurilor băncii a urcat cu 6%, la 29,15 euro, pe o lichiditate de 28,3 milioane euro.

Erste Bank a obţinut în trimestrul al treilea un profit net de 22,8 milioane euro, similar celui din perioada iulie – septembrie 2008, iar pe primele nouă luni a raportat un câştig net de 720,1 milioane euro, cu 16,4% mai mic decât rezultatul ajustat din perioada similară a anului trecut.

Indicii sunt în uşoară scădere

Primele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni au fost efectuate la preţuri în medie cu numai 0,18% mai reduse faţă de referinţă, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,28% sub nivelul de la finalul zilei de joi.

În acest context, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, era la ora 10:15 în scădere cu 0,22%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 3,4 milioane lei (796.000 de euro), valoare de aproape trei ori mai redusă comparativ cu rulajul de la debutul şedinţei anterioare, de zece milioane de lei (2,7 milioane euro). Totuşi, lichiditatea de la deschiderea sesiunii de joi a fost susţinută în proporţie de 50% de operaţiuni cu obligaţiuni, în valoare de 4,9 milioane lei.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzacţionate la debutul ultimei şedinţe a săptămânii, transferurile cumulând 1,1 milioane lei, respectiv 35% din rulajul bursei. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost efectuat la 1,07 lei, preţ cu 0,93% sub referinţă.

SURSA: Mediafax