Investitorii nu au fost convinși de măsurile de stimulare economică anunțate de guverne, în contextul pandemiei de coronavirus, transmite Reuters, conform news.ro. Acţiunile din sectorul petrolului şi gazelor au avut parte miercuri de cel mai scăzut nivel din ultimii 24 de ani. Titlurile John Wood Group şi Tullow Oil din sectorul petrolier au avut scăderi de 21,7%, respectiv 16,9%.

Indicele pan-European STOXX 600 a închis în declin cu 3,9%, după ce marți înregistrase o revenire de 2,7%. Indicele a pierdut în martie un sfert din valoarea sa și se îndreaptă spre cea mai slabă evoluţie lunară după ce epidemia s-a mutat din China în Europa.

Sectorul industrial a înregistrat de asemenea pierderi masive, analiștii JP Morgan estimând că va avea nevoie de ani de zile pentru a se reface. Pierderile vin în urma apelului industriei aerospaţiale pentru un pachet de salvare în valoare de 60 de miliarde de dolari.

Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 4%, DAX al bursei din Frankfurt cu 5,56%, CAC 40 al bursei din Paris cu 5,94%, FTSE MIB al bursei din Milano cu 1,27%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid cu 3,44%.

Care a fost situația azi la BVB

De asemenea, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţa de miercuri.

Indicele principal BET s-a depreciat cu 3,56%, la 7.292,72 de puncte. BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a consemnat un regres de 3,49%, în timp ce indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a închis pe minus cu 3,40%. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a înregistrat o depreciere de 3,27%.

Indicele SIF-urilor, BET-FI, a închis în scădere cu 3,59%, iar indicele BET-NG, care măsoară evoluţia celor 10 companii energetice şi de utilităţi, a coborât cu 1,63%.