In ultimele doua-trei luni, printre cele mai tranzactionate, mai bine cotate si mai cautate actiuni pe piata extrabursiera RASDAQ s-au numarat si actiunile Braiconf Braila. Practic, incepand cu jumatatea lunii iunie, acestea au fost „vedetele” RASDAQ, tinand cont de volumul tranzactiilor si valoarea acestora de piata.
In prezent, Braiconf sunt cele mai bine cotate actiuni ale unei societati comerciale braileane. Acestea se tranzactioneaza, in medie, cu 3.000 sau chiar 3.500 lei bucata, ceea ce inseamna de trei, respectiv 3,5 ori, valoarea nominala. Astfel, daca in luna mai, o actiune Braiconf era cotata cu 2.200-2.300 lei, in iunie deja pretul de piata atinsese 3.000 lei – la jumatatea lunii – sau chiar 3.500 lei, la sfarsitul lunii, ceea ce a insemnat o crestere de peste 50%.
Iunie este, de fapt, luna in care s-au declansat marile tranzactii cu actiuni Braiconf. Cotatiile au cunoscut atunci fluctuatii mari, de cate 500 lei pe zi de actiune. Pe 17 iunie se cumparau 315.000 actiuni, la un pret mediu de 2.499 lei, pe 19 iunie, 152.500 actiuni, la acelasi pret, pentru ca pe 24 iunie sa se tranzactioneze 577.300 actiuni, cu 2.994 lei/actiune, iar cinci zile mai tarziu, 280.500 actiuni, la pretul de 3.248 lei/actiune, inchiderea facandu-se la 3.500 lei/actiune. In iulie, actiunile au debutat cu un pret de 3.387 lei, care a coborat, din nou, pe 22 iulie, de exemplu, la 2.901 lei, cand s-au tranzactionat 606.400 actiuni. In august, valoarea de piata s-a stabilizat undeva la 3.000 lei/ actiune, ca spre sfarsitul lunii sa creasca din nou la circa 3.500 lei/actiune. Privite mai in amanunt, s-a putut observa ca in mai toata aceasta perioada au fost tranzactionate pachete compacte de actiuni, de 50-55.000 bucati. Si, cu toate ca, adunate, toate aceste actiuni tranzactionate ating lejer numarul total de actiuni ale societatii, nu s-a declarat nimeni, in ultima vreme, cu un pachet semnificativ de actiuni la Braiconf. Desi pare un paradox, situatia poate avea cateva explicatii. Una ar putea fi atractivitatea fata de dividendele acordate in ultimii ani de Braiconf.
Dividende de 810 lei,
la o actiune de 1.000 lei
Societatea braileana are un capital social de circa 7,4 miliarde lei si este una dintre cele mai „tari” firme de camasi din tara. Braiconf lucreaza aproape in exclusivitate pentru export, in sistem lohn. In 1998, a realizat o cifra de afaceri de 91,2 miliarde lei si un profit net pe masura: 13,9 miliarde lei. Valoarea dividendelor pe anul trecut a fost una dintre cele mai mari din tara: circa 810 lei net pe actiune, adica peste 80% din valoarea nominala. Braiconf este privatizata 100%, 40% din actiuni fiind detinute de Asociatia salariatilor (PAS). Restul a fost privatizat prin „cuponiada”, prilej cu care s-a inregistrat suprasubscriere, astfel ca, pe un certificat de actionar, au „incaput” doar 357 de actiuni. Actionarii persoane fizice au primit pentru anul trecut 289.000 lei pentru un certificat. Cu un an inainte, ei primisera dividende de 320 lei/ actiune, adica, in jur de 115.000/certificat.
O alta explicatie – si cea mai profitabila, de altfel – ar fi joaca de-a tranzactionarea in folosul disponibilizatilor. Astfel, cineva le-a sarit acestora in ajutor, disponibilizatii putand primi toate salariile compensatorii o data, daca se lanseaza in cumpararea de actiuni. Varianta pare foarte credibila, tinand cont ca, de fapt, in toata aceasta perioada s-au tranzactionat cam aceleasi pachete de actiuni, ele fiind „plimbate” pe piata chiar de mai multe ori in aceeasi zi.
„Este posibil sa se invarta aceste pachete de catre un detinator al unui stoc de actiuni, de la un disponibilizat la altul. Aceasta ar fi cea mai plauzibila varianta, pentru ca nimeni nu ar fi facut aceste tranzactii doar pentru a face o impresie de lichiditate, platind atatea comisioane. Astfel se explica si variatia de pret. Actiunile se vand dupa cum este prima cotatie din ziua respectiva. Stiu ca sunt cateva fonduri de investitii care aveau, impreuna, circa 10% din actiunile Braiconf, dar, la atatea tranzactii – daca cineva ar fi vrut sa cumpere un pachet mai mare de actiuni – ar fi trebuit sa se raporteze deja in piata. Or, asta nu s-a intamplat”, explica directorul unui SVM brailean. Disponibilizatii in baza Ordonantei nr. 98/1999 – urmasa a Ordonantei nr. 9/1997 – pot primi toate salariile compensatorii o data, daca devin actionari ai unei societati comerciale.     

Mircea Doaga