Negocierile dintre Rusia, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite legate de prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră sunt în desfășurare miercuri la Istanbul și se așteaptă să dureze două zile. Viceministrul rus de externe Serghei Vershinin participă la discuțiile la nivel înalt privind acordul privind cerealele. Se așteaptă ca 11 mai să fie ziua-cheie a negocierilor.

Ce pretenții are Rusia?

Se așteaptă ca discuțiile să se concentreze în principal pe începerea punerii în aplicare a părții rusești a acordului în cadrul general al acordului privind cerealele, care prevede exporturi de produse agricole și îngrășăminte din Rusia. Anterior, Moscova a menționat în mod repetat că, dacă această parte rămâne neîndeplinită, acordul privind cerealele nu va fi prelungit. Ankara a declarat anterior că cererile Moscovei sunt absolut legitime și ar trebui îndeplinite.

O altă miză pe care Rusia o urmărește este reconectarea Băncii Agricole Ruse la SWIFT și ridicarea restricțiilor privind garanțiile bancare și de asigurare.

În plus, o sursă diplomatică a declarat pentru Tass că la reuniunea de la Istanbul se va aborda și problema elaborării unui plan pentru evacuarea în siguranță a navelor comerciale turcești care sunt blocate în porturile ucrainene. În timp ce majoritatea acestor nave s-au întors deja acasă, aproximativ 10 nave turcești rămân încă blocate în Ucraina.

Acordul ar putea fi prelungit

Acordul privind cerealele ar putea să fie extins în cadrul discuțiilor, ținând cont de obiecțiile Rusiei, a declarat pentru o sursă de la Ankara apropiată discuțiilor.

„Există informații că acordul va fi prelungit după 18 mai. De aceea, vorbesc despre asta ca despre un fapt. Și există așteptări că exportul de produse rusești va face parte din el”, a declarat sursa, potrivit Tass.

Potrivit sursei, prelungirea acordului privind cerealele este o chestiune crucială pentru conducerea turcă în perioada premergătoare alegerilor și vor face tot ce le stă în putință pentru ca acest lucru să se întâmple.

„Pentru președintele Tayyip Erdogan, prelungirea acordului este un semnal pentru Occident că Turcia poate fi de încredere. Drept urmare, guvernul va face tot ce îi stă în putință pentru a păstra inițiativa grâului”, a declarat sursa respectivă.

Kremlinul a refuzat să comenteze discuțiile

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat miercuri să comenteze discuțiile în curs de desfășurare de la Istanbul și a sugerat să se aștepte rezultatul acestora.

„Nu vom comenta nimic. Lucrările sunt în curs de desfășurare. Poziția noastră este bine cunoscută atât de specialiști, cât și de neinițiați. Este consecventă, interesele noastre sunt recunoscute de toată lumea, iar necesitatea de a îndeplini acea parte a înțelegerii care are legătură cu noi este, de asemenea, recunoscută de toată lumea, așa că să așteptăm rezultatul acestor negocieri”, a spus el.

Acordul a fost semnat la 22 iulie 2022, la Istanbul, inițial pentru 120 de zile, iar în noiembrie 2022 a fost prelungit pentru același număr de zile. La 18 martie, Rusia a anunțat prelungirea acordului privind cerealele cu 60 de zile.