Liderul de la Teheran a anunțat că dorește să extindă comerțul bilateral cu Moscova și să-l facă independent de sistemul financiar de schimb al Occidentului. Raisi a adăugat că un sistem financiar independent ar face „imposibil pentru orice țară să exercite influență sau să pună presiune asupra altora”.

Afrimațiile președintelui iranian vin în condițiile în care, în ultimii ani, Republica Islamică a fost supusă unor presiuni economice intense ale Occidentului și Statelor Unite, din cauza programului său nuclear. Rusia este și ea puternic lovită de sancțiuni internaționale în urma invadării Ucrainei, scrie Radio Free Europe.

Sancționate de Occident, Rusia și Iranul vor relații strategice

Raisi a precizat că, în ciuda războiului, a existat o creștere a relațiilor comerciale și economice dintre cele două țări în ultimele luni, subliniind că Iranul dorește „relații strategice” cu Rusia.

La rândul său, Vladimir Putin a subliniat cooperarea în materie de securitate dintre Moscova și Teheran, afirmând că „suntem în contact permanent în chestiuni politice și de securitate, inclusiv în zonele critice ale Siriei”.

Apropiere politică și militară tot mai evidentă în ultimii ani

Rusia și Iranul au legături solide și sunt considerați aliați de nădejde ai președintelui sirian Bashar al-Assad. Moscova este, de asemenea, semnatară a acordului nuclear de referință din 2015 dintre Iran și cinci puteri mondiale, privind limitarea activităților nucleare ale Teheranului, în schimbul scutirii sancțiunilor internaționale.

Deși ani la rând au fost antagoniste, relațiile dintre Rusia și Iran s-au îmbunătățit în ultimii ani, cu o apropiere politică și militară evidentă, datorită intereselor geopolitice comune, cele două țări cooperând în diverse domenii.

Bătălia pe oțel după invazia Ucrainei

Când Rusia a invadat Ucraina, producătorii iranieni de oțel au văzut o oportunitate uriașă de a-și crește exporturile. În schimb, Moscova a început să-și vândă oțelul cu prețuri mai mic, încercând să atragă vechii cumpărători ai Teheranului.

„Iranul a avut o cotă bună pe piețele din țările vecine și din Asia de Est, în special China, care este unul dintre cei mai mari importatori de oțel, dar Rusia și guvernul iranian au aruncat totul în aer”, a declarat recent un analist economic iranian.

„Țări precum Afganistan, China, Coreea de Sud și Thailanda, care sunt clienți importanți pentru oțelul iranian, se îndreaptă spre Rusia”, a spus acesta „În aceste circumstanțe, veniturile de 6 miliarde de dolari ale Iranului, generate de companiile exportatoare de oțel, au fost puse în pericol”, a adăugat el.

Andrew Koribko, analist politic rus, a declarat că Moscova nu încearcă să submineze poziția Iranului pe piețele petrolului și oțelului: „Rusia nu încearcă în mod deliberat să ia piețe de la Iran, sau de la oricine altcineva, deși acesta este rezultatul când vinzi anumite resurse sancționate de Occident mult mai ieftin decât o fac toți ceilalți, în special clienților asiatici”.