Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut anunțul cel mare chiar acum! Țara noastră a bătut palma cu Georgia.

România și Georgia au căzut de acord! Ce se va construi între cele două țări, pe sub Marea Neagră?

Marți, 11 octombrie, șeful statului a transmis că a purtat discuții cu președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, aflată în vizită oficială la București, iar cele două țări au căzut de acord că un cablu electric va fi construit între România, Georgia și Azerbaidjan. Ȋn plus, un alt cablu optic submarin va asigura conectarea digitală a UE de Asia Centrală.

Interconectările fizice la Marea Neagră au un rol esențial în consolidarea stabilității și prosperității acestei regiuni, a explicat președintele Klaus Iohannis. Pentru atingerea acestor obiective, țara noastră lucrează deja cu Georgia și cu alte state partenere pentru realizarea unor proiecte strategice majore.

„Astfel, avem ca prioritate construirea unui cablu electric între România, Georgia și Azerbaidjan, în cadrul „Coridorului verde de electricitate”, care să conecteze regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre și cu spațiul Uniunii Europene.

Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România-Georgia pentru dezvoltarea conectivității digitale între Uniunea Europeană, Georgia și, mai departe, către Asia Centrală”, a transmis marți, 11 octombrie, președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a adăugat că România lucrează cu Georgia pentru operaționalizarea Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică.

„Este o inițiativă a României care în ultimii ani a început să prindă contur și care dobândește valențe noi în contextul regional actual”, a mai spus liderul de la Cotroceni.

O altă veste bună dată de șeful statului este că au loc discuții și cu privire la stabilirea unei linii de feribot regulate la Marea Neagră, care să lege România de Georgia.

România susține aderarea Georgiei la UE și NATO

Tot marți, președintele Iohannis i-a transmis doamnei Salome Zourabichvili, președintele Georgiei, că țara noastră va susține aderarea acestei țări la Uniunea Europeană și NATO.

„Doamnă președinte, România va rămâne unul dintre cei mai fermi susținători ai aspirațiilor Georgiei de integrare europeană și euro-atlantică. Vă felicit pentru obținerea perspectivei europene la Consiliul European din iulie.

Integrarea presupune reforme structurale complexe, iar un sistem politic incluziv și continuarea eforturilor de modernizare și democratizare reprezintă elemente obligatorii pentru agenda de aderare a Georgiei la UE. Vă asigur, doamnă președinte, că România va fi alături de Georgia în tot acest proces”, a spus Klaus Iohannis.