Poliţia Română a plătit 436.790 de lei, fără TVA, pentru doar 62 de laptopuri pentru „combaterea macrocriminalităţii economico-financiare”. Preţul pe piaţă al unui Fujitsu-Siemens Lifebook E 8420 este cu 2.000 de lei mai mic decât cel obţinut la licitaţia organizată de IGPR!

Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a cumpărat recent, prin licitaţie deschisă, la care au participat trei companii, 62 de laptopuri pentru care a plătit nu mai puţin de 436.790 de lei, fără TVA,  ceea ce înseamnă 8.383 de lei bucata, cu TVA, mai mult decât dublu faţă de preţurile vârfurilor de gamă ale unor modele de calitate disponibile pe piaţă. Firma SC Alpha Solutions SRL din Bucureşti a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei, la sfârşitul lunii iunie, oferind cel mai mic preţ,  conform informaţiilor din anunţul de participare la licitaţie.

Preţul mediu al unui laptop bun: 3.500 de lei

Preţul laptopurilor achiziţionate de IGPR este exagerat, având în vedere că un laptop cu o configuraţie mai mult decât decentă nu depăşeşte suma de 3.500 de lei. Spre exemplu, un laptop HP Pavilion dv6-1250eq echipat cu un procesor Intel Core 2 Duo la 2,1 GHz, 3 GB RAM, hard disc de 320 GB şi sistem de operare  Windows Vista Home Basic costă în jur de 3.300 de lei.

Un alt exemplu îl reprezintă modelul Acer AS5935G-644G32Mn care are un procesor de 2 GHz, 4 GB RAM, hard disc de 320 de GB, şi costă în jur de 3.200 de lei, fără sistem de operare şi 3.500 de lei, cu sistemul Windows Vista Home Basic.

Modelul „Logan”

Laptopuri al căror preţ depăşeşte suma de 8.000 de lei de lei se găsesc pe piaţa românească în portofoliul mai multor  producători precum Sony, Apple, Dell, Acer şi Lenovo. Astfel de modele încorporează cele mai noi tehnologii  de la procesoare şi plăci video de ultimă generaţie, până la playere Blu-ray.

Amintim că anul trecut, o altă achiziţie a Poliţiei a stârnit un scandal public: instituţia a contractat 392 de autoturisme Dacia Logan, la un preţ de circa 60.000 de euro bucata, care includea şi anumite echipamente. Contractul a fost ulterior anulat.

Câştigătorul nu comentează

Contactaţi telefonic de capital.ro reprezentanţii firmei nu au vrut să divulge nici numele mărcii laptopurilor, nici configuraţia acestora. Oficialii Alpha Solutions SRL au invocat existenţa unei clauze de confidenţialitate în contractul semnat cu IGPR.

UPDATE
Explicaţia IGPR: „Laptopuri pentru combaterea macrocriminalităţii economico-financiare”

Inspectoratul General al Poliţiei Române a achiziţionat  cele 62 de laptopuri pentru structurile de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare din cadrul Poliţiei Române, conform serviciului de presă al instituţiei.

„Comisia Europeană a avizat, în anul 2007, un proiect de asistenţă tehnică depus de către IGPR, în cadrul programului OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) – HERCULE II, în scopul creşterii capacităţii de răspuns la activităţile economice ilegale ale grupărilor de crimă organizată”, se arată într-un comunicat de presă trimis redacţiei capital.ro.

Fondurile necesare derulării proiectului sunt asigurate în procent de 40% de către Comisia Europeană, iar diferenţa de 60% a fost prevăzută în bugetul alocat Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru anul 2008.

În cadrul proiectului, a fost prevăzută şi aprobată achiziţia celor 62 de laptop-uri, pentru care Comisia Europeană a aprobat un buget de 1765 euro / bucată, fără TVA.

Marca laptop-urilor achiziţionate este Fujitsu-Siemens Lifebook E 8420. Sistemul de operare instalat este Microsoft Windows Vista Business (kit + licenţe) + Recovery DVD + Drivere pentru echipament pe DVD separat pentru  Microsoft Windows XP şi Vista.

UPDATE 2: IGPR a dat cu 2.000 de lei în plus pentru fiecare laptop

Un notebook Fujitsu-Siemens Lifebook E 8420 costă 6.360 de lei la compania Net Consulting, partener Fujitsu-Siemens, cu  2.000 de lei mai puţin decât preţul plătit de IGPR celor de la Alpha Solutions.

Un laptop cu o configuraţie asemănătoare laptopurilor achiziţionate de IGPR: procesor de 2,2 GHz, memorie RAM 2 GB, hard disc de 160 GB şi placă video integrată, dar fără sistem de operare costă 1.700 de lei în magazinul online eFlamingo.ro.  Acelaşi model, dar cu sistem de operare, Windows Vista Business costă 2.300 de lei.

DETALII:
Vezi aici, specificaţiile tehnice ale laptopurilor achiziţionate de IGPR.