Angajații din construcții vor avea pensii mai mici decât cei din alte domenii. De vină este OUG 114  din 2018.

În conturile lor individuale Pilon II nu s-au mai virat ulterior contribuţii noi care să se acumuleze pentru bătrâneţe, avertizează specialiștii.

Angajații din construcții vor avea pensii mai mici. Rămân fără pensiile de pe Pilonul II

De doi ani şi jumătate, salariaţii din sectorul construc­ţiilor nu sunt obligaţi să contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar la pensia privată Pilon II, ceea ce înseamnă că la bătrâneţe se bazează doar pe pensia publică şi, în cel mai bun caz, şi pe cea facultativă (Pilon III), potrivit zf.ro.

”Pentru angajaţii din domeniul construcţiilor, contribuţia de asigurări sociale a fost redusă prin OUG 114, ceea ce a influenţat şi procentul din veniturile brute direcţionat către pensia lor privată obligatorie.

Ca urmare, ei şi-au păstrat sumele economisite până la momentul ordonanţei, dar în conturile lor individuale Pilon II nu s-au mai virat ulterior contribuţii noi care să se acumuleze pentru bătrâneţe“, a explicat Andreea Pipernea, CEO al NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private Pilon II din România.

Aproximativ 430.000 de angajaţi lucrează în sectorul construcţiilor, reprezentând 9% din forţa de muncă din România.

”Este ca o muncă la negru reglementată de stat”

”Este ca o muncă la negru reglementată de stat. Oamenii se vor trezi la pensie şi vor constata abia atunci că valoarea pensiei lor e mai mică decât a vecinului lor, deşi au avut un salariu mai mare“, a spus Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii.

În prezent, contribuţia la pensie pe care o plăteşte un angajat din construcţii cu un salariu brut de 3.000 de lei pe lună este de 638 de lei pe lună, faţă de 750 de lei pe lună, cât era înainte de OUG 114.

Trebuie amintit faptul că OUG 114 a fost adoptată de Guvernul Dăncilă în ultimele zile ale lui decembrie 2018, conținând un pachet extins de măsuri, în mai multe domenii ale economiei.

Scutirea muncitorilor din construcții de contribuția la Pilonul II a fost gândită ca o măsură de creștere a veniturilor pentru cei care lucrează în domeniu, în acest mod Executivul sperând să dea un impuls sectorului.

Guvernul Orban a adoptat în ianuarie 2020 Ordonanța de Urgență 1/2020, prin care a eliminat o mare parte din prevederile implementate de guvernul PSD.

Scutirea muncitorilor din construcții de plata contribuției la Pilonul II nu a fost însă eliminată.