Politologul bulgar Ivan Krâstev, șeful Centrului pentru Strategii Liberale și cercetător la Institutul de Științe Umaniste și Sociale din Viena, a comentat rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA pe BNR, postul public de radio de la Sofia. El a fost invitat la emisiunea “Incorect politic”.

America este extrem de polarizată. Americanii nu votează de obicei foarte activ la alegeri. Acestea sunt alegerile la care a votat cel mai mare număr de americani, nu ca procent din populație, ci ca număr absolut. Iar acest lucru arată că polarizarea nu este pur și simplu polarizare. Într-un anumit sens, există două Americi.

Una este puțin mai mare decât cealaltă, iar aceasta este America care l-a ales pe Joe Biden. Dar polarizarea politică este marea problemă și nu este o coincidență faptul că președintele ales a pus problema că America trebuie să se unească și să se întoarcă către sine. Mai mult, trebuie să vă gândiți că acestea sunt alegeri la care au votat deosebit de mulți oameni.

Joe Biden a avut cele mai multe voturi

Niciun președinte american nu a fost ales cu atât de multe voturi ca Joe Biden. În același timp, marea divizare rămâne. Are legătură cu locul în care locuiți, are legătură cu culoarea pielii, indiferent dacă vorbim de bărbat sau femeie. Trump a pierdut pentru că trei grupuri de alegători l-au pedepsit în ultimii 4 ani. Unul este format din persoanele în vârstă de peste 65 de ani, care l-au votat la alegerile precedente. L-au pedepsit pentru modul în care America nu a reușit să facă față pandemiei – au murit mai mulți americani decât în timpul Primului Război Mondial. Dar aici, divizarea este atât de puternică încât din cele 326 de regiuni din America, care sunt cele mai afectate de coronavirus, 93% au votat pentru Trump. Se pare că nu există nicio politică ce ar putea să îi facă pe oameni să își schimbe votul.

Femeile albe cu educație sunt celălalt grup care și-a schimbat votul și a votat împotriva lui Trump. Pentru Biden au votat cu 4 milioane de oameni mai mult decât pentru Trump.

Această divizare a Americii rămâne. În plus, noi nu știm dacă această divizare nu va fi pur instituțională. Pentru că abia la jumătatea lunii ianuarie vom ști cine controlează Senatul. Dacă republicanii păstrează controlul asupra Senatului, ceea ce este foarte probabil, atunci nu doar societatea va fi divizată, ci marea întrebare este modul în care Biden va putea lucra cu Senatul, care este dominat de celălalt partid și în care democrații și republicanii nu doar că îi susțin pe ai lor, ci resping cealaltă parte.

Dacă există un politician din Partidul Democrat care poate conta cumva pe sprijinul anumitor senatori republicani chiar și în această situație, acesta este Joe Biden, care a petrecut 30 de ani în Senat, cunoaște o mulțime dintre acești oameni.

Trump a stârnit un val de nemulțumiri

Ceea ce vedem atât în Partidul Democrat, cât și în Partidul Republican, este că există o radicalizare a electoratului. Mulți dintre senatorii republicani au fost însă nemulțumiți de felul în care a condus Donald Trump. Ei au fost în spatele lui pentru că se temeau să nu fie uciși de un tweet … De aceea, marea întrebare este ce va face Trump în următoarele luni.

Nu este adevărat că doar mass-media din stânga-liberă, care-l sprijină pe Biden, a recunoscut alegerile. De fapt, Fox News, marea companie TV conservatoare, care a fost principalul partener de coaliție al lui Trump în ultimii patru ani, a anunțat înaintea presei liberale alegerea noului președinte. Același lucru este valabil și pentru Wall Street Journal. Și nu vorbim de oameni întâmplători, ci de președintele israelian, care l-a sunat pe Biden pentru că a câștigat.

Biden a câștigat în mai multe state în care democrații nu au câștigat în ultimii 30 de ani – Georgia, Arizona. Cel mai probabil, Trump va susține până la capăt că nu recunoaște aceste alegeri, iar acest lucru are legătură cu modul în care el își construiește viitorul. Pentru că aceste alegeri au fost pierdute de Trump, dar Trump nu a fost distrus în aceste alegeri. El a primit mai multe voturi decât în 2016 și și-a sporit sprijinul în rândul alegătorilor negri și latino. Unii admit că el va anunța că începe campania pentru alegerile pentru președinte din 2024. Dar aceasta va fi marea problemă pentru Partidul Republican. Întrebarea este cum s-ar comporta Senatul. Cel mai important conflict intern pe care cred că trebuie să îl observăm în următoarele luni este modul în care se vor dezvolta relațiile dintre Trump și Fox News. Într-un anumit sens, acestea sunt cele două mari puteri care au condus Partidul Republican și politica conservatoare în Statele Unite în ultimii ani.

În ambele partide începe o luptă privind modul în care va arăta profilul lor, care sunt aceste două Americi care se vor confrunta peste 4 ani. Întrebarea este dacă Joe Biden poate folosi acești patru ani pentru a împăca America cu el însuși. Pentru că gradul în care republicanii nu îi acceptă pe democrați și democrații nu îi acceptă pe republicani este foarte, foarte greu. Acest lucru amintește de Bulgaria din 1990.

Biden are avantajele și dezavantajele sale – este un politician în vârstă, mai puțin carismatic decât Barack Obama. Unii tineri alegătorii tineri au votat împotriva lui Trump mai degrabă decât pentru Biden. În același timp, spre deosebire de Hillary Clinton, Biden nu a fost niciodată un politician foarte urât de americani, inclusiv de cei care nu votează pentru el. Provine dintr-o familie relativ săracă, reprezintă un stat muncitoresc. Profilul său nu este în niciun caz profilul aripii aristocratice din cadrul Partidului Democrat, așa cum a fost cazul lui Hillary Clinton.

Singurul caz care poate ajunge la Curtea Supremă este Pennsylvania.

Problema este că, în acest moment, victoria lui Biden nu depinde de un singur stat. Desigur, vor exista procese, iar Donald Trump va susține doar propagandistic că aceste alegeri nu au fost corecte, vor ataca votul prin corespondență. Cel mai probabil, nu se va ajunge la o hotărâre a Curții Supreme … Ideea că toți judecătorii numiți de Trump îl vor vota automat nu este adevărată. Președintele Curții Supreme este un judecător extrem de conservator, un judecător ideologic, și nu vrea în niciun caz să fie amintit doar ca un instrument al președintelui care l-a numit. Acesta crede că Dumnezeu l-a trimis acolo, nu Trump.

Donald Trump nu este cunoscut pentru faptul că pierde ușor și frumos. Întrebarea este ce va face în săptămânile rămase. Mă aștept ca el să ia cel puțin 3 sau 4 decizii importante, pentru a-i pune piedici lui Biden să-și schimbe poziția cu privire la aceste probleme. Unul dintre lucruri, în opinia mea, este posibilitatea unei acțiuni comerciale agresive împotriva Chinei. presiune mai mare în Iran, notează Dnvenik.

Absența lui Trump distruge ideea acestei mari internaționale populiste pe care consilierii săi au vrut să o creeze. Și dacă până acum populiștii din Europa de Vest și de Est îl vedeau pe Trump ca pe aliatul lor, acum nu mai este așa. Aceasta este o evoluție dificilă pentru liderii politici din Ungaria și Polonia. Pentru alții din Europa, știrea este bună, deoarece exista o temere reală că, la un al doilea mandat, Trump va încerca să distrugă Uniunea Europeană. Relațiile nu vor fi în niciun caz simple, deoarece Biden însuși se află într-o poziție dificilă. Alegerea lui Biden nu înseamnă că lumea a revenit la era de dinainte de Trump.