Este vorba despre renumitul pește Pangasius, acel pește pe care orice român l-a achiziționat măcar odată. Nu are oase, se consumă foarte ușor, este extrem de ieftin spre deosebire de alte tipuri de pește și totodată, nu lasă același miros neplăcut precum peștele normal.

Totuși, o documentare scurtă realizată de cercetători dezvăluie însă povesta reală a acestui tip de pește. Conform sursei citate, Pangasius este o specie hibrid, care provine din apele Vietnamului, mai exact din râul Mekong, cel mai poluat din zonă din cauza numeroaselor fabrici din apropierea acestuia, ale căror deşeuri ajung frecvent în apă.

Pe de altă parte, Pangasiusul nu a luat naștere acolo. El a fost creat de cercetătorii chinezi, special pentru a supravieţui şi a face treburi „murdare”, în astfel de ape. Mai exact, Pangasiusul este o găselniţă a cercetătorilor chinezi, o încrucişare între mai multe specii de peşte, care are o toleranţă extrem de crescută la toxinele prezente în apa cu pricina şi, mai mult, se hrăneşte cu acestea, în aşa fel încât curăţă apa de toate relele.

Cu ce se hrănește, de fapt, Pangasius

Astfel, cei care consumă Pangasius trebuie să știe că, în ciuda faptului că nu are oaes și este accesibil la preț, acest tip de pește se hrănește doar cu toxine și mizerie. În ciuda acestui lucru însă, autorităţile nici nu infirmă, nici nu confirmă aceste acuzaţii la adresa peştelui insalubru.

Fiecare consumator poate să decidă sau nu dacă își dorește într-adevăr să consume un astfel de pește. Zvonurile din presa străină spun că cererea de Pangasius a devenit atât de mare încât s-a apelat la injectarea cu hormoni proveniţi din urină deshidratată, pentru că în urma acestui proces s-a constatat că peştii cresc mai repede şi au carnea mai pufoasă. În ceea ce privește componentele Pangasiusului, un studiu a arătat că peștele pangasius conține niveluri crescute de mercur. Mai exact, potrivit raportului cercetătorilor, acest tip de pește are foarte puține proteine și un nivel scăzut de acizi grași omega 3, spre deosebire de peștii care vin de la mama natură.

De menționat este faptul că mercurul este un real pericol pentru organism fiind un metal greu asociat cu riscul crescut de cancer, boli de inimă, anomalii psihice și chiar și orbire.