Poziția lui Ianis Varoufakis în privinţa a ceea ce trebuie să facă Grecia cu datoria ţării pare să se schimbe zilnic, dar totul pare să fie în avantajul său. Varoufakis, care se descrie ca fiind un marxist libertin, a devenit ministru de finanțe după ce partidul Syriza, de extremă stânga, a reprutat o victorie răsunătoare în alegerile din Grecia, din luna ianuarie.

Înainte de a fi ales în Parlament, Ianis Varoufakis a fost profesor de economie și pentru scurt timp economist-rezident la o companie de jocuri video. El a predat Teorie Economică la Universitatea din Atena, iar în ultimii doi ani a fost profesor asociat la Universitatea din Austin, Texas.

În fotografiile făcute la negocierile sale cu diverși lideri europeni, Varoufakis a apărut purtând un tricou cu sacou și nicidecum cravată. Pare să transmită un mesaj: „Eu nu joc după regulile voastre!”

Specialitatea academică a lui Ianis Varoufakis "este teoria jocului – studiul pentru luarea de decizii strategice.

James Galbraith, un coleg profesor de la Universitatea din Austin a declarat pentru Bloomberg ca Varoufakis are cunoştinţe "ca oricine de pe planetă" şi el ar putea "gândi cu câțiva pași înainte" în negocierile cu creditorii Greciei, cunoscuţi sub denumirea de Troica – Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană.

Dar este adevărat acest lucru, Varoufakis nu va proceda în urma unor calcule făcute la rece, ci mai degrabă va surprinde cu intervenţii „abrupte”. Din faţa porţilor, Grecia a anunţat că nu va negocia cu Troica, iar Varoufakis a făcut o postare pe blogul său personal în care condamnă mass-media pentru că aceasta a găsit motivele ca fiind greşite.

În acel moment, oamenii au inceput să se îngrijoreze de faptul că Grecia a deraiat. Varoufakis insistă pe o teorie care este cunoscută în strategie ca fiind „nebunească”. Practic, dacă acționezi suficient de nebuneşte, dușmanul tău va teme de tine și îți va da mai mult decât vrei.

Ianis Varoufakis a călătorit prin Europa, întâlnindu-se cu diverși lideri și părea că începe să facă ceea ce anunţase public că nu va face: să negocieze. Sau cel puțin să aibă discuţii preliminare. În Franța, a şi câștigat un oarece sprijin.

Varoufakis a propus apoi o nouă strategie în privinţa datoriei care sufocă Grecia.Cităm din Financial Times:

„În încercarea de a fi conciliant, domnul Varoufakis a declarat pentru Financial Times, că guvernul de la Atena nu va mai cere anularea datoriei externe de 315 miliarde de euro a Greciei. Mai degrabă ar fi potrivite două tipuri de noi obligaţiuni, pentru a ușura povara. Primul tip de obligaţiuni, indexate la creșterea economică nominală va înlocui împrumuturile europene de salvare, iar cel de-al doilea tip, numite de Varoufakis "obligațiuni perpetue", ar înlocui obligațiuni grecești deţinute de Banca Centrală Europeană.”

Acestă strategie ar putea fi atrăgătoare pentru germani, care se opun unei renunţări la datorie.

Se pare că strategia lui Ianis Varoufakis – cu îndrăzneală, un pic de nebunie, dar dispusă spre negociere – l-ar putea duce undeva. Pe de altă parte, ar putea avea efecte inverse spectaculoase. Oricum, soarta proiectului euro pare a fi, cel puțin parțial, în mâinile unui economist îndrăzneţ şi radical.