Abdul Qadeer Khan, „tatăl programului nuclear al Pakistanului„, considerat un erou naţional de admiratorii săi, a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, a informat duminică postul de televiziune naţional pakistanez PTV, informează AFP şi Kyodo.

Abdul Qadeer Khan s-a născut la 1 aprilie 1936 în Bhopal , un oraș aflat în vechiul stat princiar britanic din statul Bhopal și acum capitala Madhya Pradesh . Familia sa este de origine Orakzai (un trib pashtun ). Tatăl său, Abdul Ghafoor, era profesor de școală care a lucrat la Ministerul Educației, iar mama sa, Zulekha, era o gospodină cu foarte religioasă.

Pakistanul, prima putere nucleară din lumea islamică

Cercetătorul pakistanez în domeniul nuclear, admirat pentru că a ajutat ţara sa să devină prima putere nucleară din lumea islamică, dar acuzat că a transferat în mod ilegal tehnologii către Iran, Coreea de Nord şi Libia, a murit după ce a fost internat din cauza unor probleme pulmonare, potrivit PTV.

În 1998, Khan a condus ajutat Pakistanul să devină prima naţiune musulmană care a efectuat cu succes un test nuclear. În februarie 2004, el a mărturisit la televiziunea de stat că a furnizat tehnologie nucleară Coreei de Nord, Libiei şi Iranului şi şi-a cerut scuze. După acele dezvăluiri, Khan a trăit în locuinţa sa din capitala Islamabad sub atenta supraveghere a autorităţilor.

Abdul Qadeer Khan a suferit o intervenţie chirurgicală pentru cancer de prostată în septembrie 2006, notează Kyodo.

În trecut, Khan a fost acuzat că a vândut secrete nucleare în mod ilegal și a fost arestat la domiciliu din 2004, când a mărturisit acuzațiile și a fost grațiat de președintele de atunci, generalul Pervez Musharraf . După ani de arest la domiciliu, Khan a intentat cu succes un proces împotriva Guvernului Federal al Pakistanului la Înalta Curte din Islamabad, al cărui verdict a declarat neconstituționalitatea arestării sale și l-a eliberat la 6 februarie 2009.

Statele Unite au reacționat negativ la verdict, iar administrația Obama a emis o declarație oficială avertizând că Khan rămâne în continuare un „risc grav de proliferare”.

Abdul Qadeer Khan