Doliu în Franța! Claude Montana s-a stins din viață

Doliu în Franța! Claude Montana, o figură de seamă în industria modei din anii ’80, a încetat din viață.

A murit vineri, 23 februarie 2024, la onorabila vârstă de 76 de ani. A decedat la Paris, Franța, conform informațiilor obținute de agenția de presă AFP de la persoane apropiate regretatului designer.

„Spitalul Bretonneau din Paris m-a informat despre trecerea sa în neființă în această dimineață”, a transmis cineva din anturajul său.

Claude Montana
Claude Montana (SURSA FOTO: Facebook, WWD)

Unul dintre designerii de top ai Parisului

Claude Montana și-a făcut debutul în atenția publicului în anii ’70, câștigând apreciere în deceniul următor, mai ales în momentul în care s-a alăturat casei de modă Lanvin.

Acolo, el a fost laureat cu două premii „Dé D’or”, una dintre cele mai prestigioase distincții din industria modei. În anul 1979, și-a fondat propria marcă, consolidându-și astfel contribuția sa la lumea modei.

A fost o prezență discretă, dar fermă, adesea prezent la seratele de la celebrul club parizian „Le Palace”. A devenit rapid unul dintre designerii de top ai Parisului. Prezentările sale au fost descrise drept adevărate evenimente, impresionându-l chiar pe Christian Lacroix.

I s-a oferit oportunitatea de a deveni director artistic la „Dior” și de a se ocupa atât de haute couture, cât și de pret-a-porter. Totuși, a preferat să se alăture casei Lanvin, unde a avut misiunea de a revitaliza colecțiile existente.

Pe data de 21 iulie 1993, și-a unit destinul cu modelul american Wallis Francken. Căsătoria lor a fost una tradițională. Relația lor s-a întins pe parcursul a aproximativ 18 ani, ea fiind adesea sursa de inspirație pentru creațiile sale. În anul 1996, își găsește sfârșitul după ce cade de la etajul trei al apartamentului lor din Paris.

În timp ce el se confruntă cu probleme de sănătate, în anul 2008 este agresat brutal în propria sa locuință de către un fost dansator go-go pe care l-a întâlnit într-un club de noapte, suferind leziuni grave ca urmare a acestui incident.

A fost implicat într-un proces mizerabil, în care agresorul l-a acuzat că i-ar fi transmis hepatita B.

„Da, îmi lipsește moda… îngrozitor. Sunt un veteran acum. Am fost uitat”, mărturisea el în anul 2016 pentru revista Gala.