Ultimul lider comunist al Vasluiului, Ioan Pavel, a murit

Ultimul prim-secretar al județului Vaslui din perioada regimului comunist, Ioan Pavel, a murit. A încetat din viață la onorabila vârstă de 83 de ani.

A decedat la Timișoara, orașul în care a trăit în ultimii ani ai vieții sale.

Ioan Pavel
Ioan Pavel (SURSA FOTO: Vremea Nouă)

Fiul său a confirmat decesul. Își dorește să păstreze discreția, relatează „Vremea Nouă”. În memoria tatălui său, a povestit o întâmplare haioasă din copilăria sa.

„Veneam de la școală și mă tot opream la telefonul cu firul roșu, pe care tatăl meu mi-a interzis să-l folosesc vreodată. Era acel telefon scurt, cu care vorbeai direct cu Ceaușescu. Eu habar nu aveam, știam doar atât că trebuie să nu ridic receptorul. Și am comis-o!

La celălalt capăt al firului am auzit o voce de femeie, care m-a întrebat ce doresc. Eu am spus că vreau să vorbesc cu tovarășul și ce să vezi, mi-l dă pe Ceaușescu. Acesta m-a întrebat ce vreau, cu o voce calmă.

Și-a dat seama că sunt un puști. Eu, fâstâcit, i-am spus că îmi este foame. M-a asigurat că vine tata imediat și se rezolvă și cu masa. A venit tata, într-o suflare, că nu știa ce s-a întâmplat și părintește m-a certat, dar nu așa tare.

Era mândru că mă descurcasem cu Ceaușescu, dar era speriat. Și uite cum am vorbit eu cu șeful statului, când eram un puști”, a spus el.

Despre Ioan Pavel

Ioan Pavel a fost unul dintre puținii lideri comuniști care nu s-a implicat în politică sau în afaceri, după căderea regimului comunist. A preferat să-și dedice timpul profesiei sale de inginer.

Născut în timpurile agitate ale regimului comunist, Ioan Pavel a condus județul Vaslui din noiembrie 1987 până în decembrie 1989, când Revoluția Română a pus capăt regimului condus de Nicolae Ceaușescu. După ’89, el s-a retras de pe scena politică.

A plecat din județul Vaslui a doua zi după fuga soților Ceașușescu. S-a întors în orașul natal, Timișoara, cu un ARO particular, condus de un om de încredere de la ferma partidului politic. Acolo, a fost directorul „Comcerealului”, până când compania s-a privatizat. După aceea, a lucrat la o firmă de asigurări. Ajuns la o vârstă înaintată, s-a pensionat.

Totuși, oamenii din Vaslui n-au uitat de el. Cât timp a fost prim-secretar, rafturile magazinelor erau pline.

„Veneau oameni din alte județe să cumpere mâncare de la Vaslui, fiindcă noi aveam rafturile pline, grație acestui om”, povestea despre el Adrian Porumboiu, care la acea vreme era directorul executiv al Întreprinderii Comerciale de Stat de Alimentație Publică (ICSAP).