Biserica istorică a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Boian (Willingdon), Alberta, a ars complet. Parohia ortodoxă română din Boian, Canada, a fost înființată în mod oficial în 1902.

O importantă clădire istorică a fost distrusă

Episcopul Canadei cheamă credincioșii români la rugăciune după ce biserica istorică a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Boian Willingdon, Alberta, a ars complet, marți seara, într-un incendiu. La Boian se găsește cea mai veche comunitate ortodoxă românească de pe pământ american.

„O veste tristă pentru comunitatea din Boian și pentru Episcopia Ortodoxă Română a Canadei”, a scris Preasfințitul Părinte Ioan Casian pe pagina sa oficială de Facebook.

„O să vă rog să pomeniți în rugăciune pe Părintele Mircea Panciuk, Părintele Gheorghe Petrovan și comunitatea din Boian”, a anunțat Episcopia Ortodoxă Română a Canadei, printr-un mesaj postat pe Facebook.

Comunitatea din Boian se pregătea ca în weekend să organizeze festivitatea de adio pentru ieșirea la pensie unui preot. De asemenea, la sfârșitul lunii iulie, comunitatea urma să sărbătorească 125 de ani de sosirea primilor români în Boian.

Biserica a ars complet

„Comunitatea ortodoxă română din Canada a aflat cu nespusă durere despre incendiul care a mistuit biserica istorică a Parohiei Adormirea Maicii Domnului din Boian (Willingdon), Alberta.

Biserica parohiei ridicată acum 120 de ani a luat foc și a ars complet în după-amiaza/seara zilei de 6 iunie 2023.

Pionierii români veniți în Canada pentru prima dată la sfârșitul secolului al XIX-lea, au dus cu ei sfânta credința ortodoxă și au construit casa sufletului lor, adică biserica.

Dârji, au înființat prima parohie ortodoxă a lor la locul botezat după numele localității de unde plecaseră, Boianul Bucovinei. La 31 decembrie 1902, cererea de teren pentru biserică a fost depusă la Departamentul de Interne în conformitate cu prevederile Homestead Mission Land Grant of Consolidated Orders of the North-West Territories.

Patruzeci de acri de teren au fost acordați la 14 noiembrie 1903. În data de 2 august 1905 a fost construită și inaugurată Biserica Ortodoxă Română Sfânta Maria. La 5 iulie 1936, în timpul vizitei sale în vestul Canadei, Preasfințitul Părinte Policarp Morușca, Episcop misionar român al românilor din Statele Unite și Canada a sfințit biserica și i-a dat un al doilea hram Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. În septembrie 1974, biserica a fost declarată sit istoric, iar în 1977, monument istoric în Canada. Sfârșitul lunii iulie marchează sărbătorirea a 125 de ani de la sosirea primilor români în Boian.

Mulțumim Domnului că nu au fost victime umane și pierderi de vieți omenești, și avem nădejdea că în ciuda acestei mari încercări flacăra credinței ortodoxe române adusă cu multă jertfă din Boianul Bucovinei în Boianul Canadei se va păstra prin susținerea și solidaritatea fraternă a celor ce simt și trăiesc ortodoxia românească oriunde se află în lume.

Hristos Domnul și Maica Sa Preacurată să întărească și și dăruiască serenitate și curaj acestei încercate comunități, dăruind-i pacea și liniștea necesară spre reclădirea bisericii Boianului Canadian, “Taborul Albertei” așa cum l-a numit Părintele Mircea Panciuk.”, a transmis Episcopia Ortodoxă Română a Canadei.