Un cetățean american a fost ucis în Ucraina, potrivit unui necrolog publicat de familia sa și confirmat de Departamentul de Stat din Statele Unite. Este al doilea american care moare în război.

Americanul era un veteran al armatei SUA

Stephen D. Zabielski, în vârstă de 52 de ani, a murit pe 15 mai în timp ce lupta în acest conflict, se arată în necrologul publicat în Recorder, un ziar care deservește comitatul Montgomery din nordul statului New York, citat de The Washington Post. El a lăsat în urmă o soție, cinci copii vitregi și șapte frați.

Departamentul de Stat este în contact cu familia și a oferit „toată asistența consulară posibilă”, a declarat un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului, deoarece problema este considerată sensibilă. Oficialul a refuzat să ofere mai multe detalii despre acest caz „din respect pentru familie în această perioadă dificilă”.

Vestea morții a circulat pe scară largă după ce revista Rolling Stone, citând mai multe persoane familiarizate cu circumstanțele morții lui Zabielski, a relatat luni că acesta era un veteran al armatei americane și că a fost ucis de o mină terestră. The Washington Post precizează că nu a putut verifica imediat dosarul său militar.

Al doilea american ucis în Ucraina

Încercările de a lua legătura cu familia lui Zabielski au fost nereușite. El era din New York și a locuit acolo în cea mai mare parte a vieții sale, înainte de a se muta în Florida în ultimii ani, se arată în necrologul său. El a lucrat în construcții.

Moartea lui Zabielski a survenit la aproximativ două săptămâni după ce familia veteranului din Corpul de Marină al SUA Willy Joseph Cancel, în vârstă de 22 de ani, a dezvăluit că acesta a fost ucis în timp ce lupta în Ucraina.

Vestea morții lui Zabielski vine după ce s-a raportat că alți doi americani care s-au alăturat efortului de război au dispărut în Ucraina luna aceasta. Alexander J. Drueke, în vârstă de 39 de ani, și Andy Tai Huynh, în vârstă de 27 de ani, ambii din Alabama, au fost văzuți ultima dată în apropierea orașului Harkov din nord-estul țării și se presupune că au fost luați prizonieri de către forțele aliate cu Kremlinul.

Drueke este un fost sergent de stat-major al armatei care a servit în Irak și Kuweit, în timp ce Huynh este un fost caporal al pușcașilor marini care a fost desfășurat în Pacific, potrivit dosarelor de serviciu publicate de Pentagon săptămâna trecută.