Până recent, în mass-media au ajuns doar unele fragmente din acest text. În prezent, documentul integral este disponibil în arhivele securităţii naţionale ale SUA. Arhiva este o instituţie neguvernamentală, de cercetare ştiinţifică, pe lângă Universitatea George Washington.

Directiva nr.59 este considerată una dintre cele mai controversate documente din perioada războiului rece. Acest document a extins competenţele preşedinţilor americani privind utilizarea armei nucleare, inclusiv până la un atac nuclear preventiv împotriva inamicului. Obiectivul unui astfel de atac era provocarea de pagube economice maxime şi dezarmarea completă a URSS. "Uniunea Sovietică este inamicul care trebuie să piardă capacitatea de a folosi puterea sa militară şi să-i fie provocate daune ireparabile", scrie în textul devenit acum istorie.

Chiar dacă a promulgat directiva respectivă, Jimmy Carter se opunea unui atac nuclear preventiv, spunând că armele nucleare trebuie să îndeplinească doar funcţia de descurajare şi pot fi folosite numai ca răspuns la o posibilă agresiune din partea sovieticilor.
Sursa: Agerpres