Printre altele, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre scăderea prețului laptelui și despre Planul Național Strategic și dezechilibrele existente pe piața agroalimentară din România.

Ministrul Agriculturii insistă că preţul laptelui ar trebui să scadă cu 20% în România

Prețul laptelui ar trebui să scadă cu 20%. Un lanț mare de magazine deja spunea că reducerea este de 20%. A rămas în sarcina celor două verigi, de producție și valorificare – la procesatori 10% și la comercianți 10%.

Pe data de 1 mai m-am dus în magazin și am urmărit cele două produse pentru care s-a stabilit reducerea laptele de 1,5 grăsime și cel de 3,5. Cel de 1,5% avea reducerea, cel de 3,5% nu.

Nu peste tot s-a întâmplat încă reducerea. Prețul mediu pentru un litru de lapte nu ar trebui să treacă de 6-7 lei

Am avut întâlniri cu producătorii, cu procesatorii și cu retailerii și i-am întrebat cum este posibil să cească prețul de 5 ori, de la 2 lei și să ajungă la 10.

Acum s-au temperat aceste prețuri și au început să o ia în jos și e foarte bine. Producătorul este în situația cea mai grea cu putință. Pentru că litrul de lapte se face greu – un animal nu-l îngrijești ușor, este costisitor, iar de muncă este de la 1 ianuarie până la 31 decembrie.

Lăcomia este cauza creșterii prețului. Nu putem însă să ne ducem la o piață reglementată – până alaltăieri ne doream să dăm jos mercurialul, acum vrem să-l punem la loc? Regulile pe care le stabilim pe lanțurile de producție trebuie respectate. Am ținut și țin la reguli, pentru că ele ne duc spre obiective și este drumul sănătos

Măsura se aplică 6 luni. După 6 luni se vor face analize și în funcție de starea lucrurilor se vor lua decizii”, a spus ministrul Agriculturii Petre Daea, în cadrul podcastului realizat de Ionuț Cristache.

Ce însemnătate va avea Planul Național Strategic al României 2023-2027 pentru dezvoltarea ţării noastre?

„Toate măsurile acestea sunt introduse într-un concept unitar, care se numește Planul Național Strategic al României 2023-2027, și beneficiază de 15,8 miliarde de euro pentru țara noastră. Avem deja pentru 8 măsuri caietele de sarcini să le punem în mișcare, iar din luna iunie începe să se lucreze în țară.

Prin acest plan ne-a propus să ajungem la o balanță comercială echilibrată, să nu mai avem dezechilibre.

Astăzi avem dezechilibre majore la carnea de porc – din cauza pestei, în primul rând, dar și altor motive. Avem dezechilibre la legume – nu la toate – dar suntem încă deficitari și vom fi pe perioada de iarnă la legumele pe care nu le putem scoate din cauza condițiilor de climă din România. Avem dezechilibre și la produsele lactate.

Suntem într-o situația foarte bună la carnea de pasăre și la ouă.

Noi suntem și vom fi în continuare producători mari de cereale în bazinul Mării Negere și de aici marea problemă cu care ne confruntăm și care trebuie înțeleasă și din alte puncte de vedere. Sunt trei țări fanion în producția de cereale în bazinul Mării Negre: Rusia, Ucraina și România, care alimentează mapamondul.

La carnea de vită – la taurina de carne suntem excedentari la export. Și aceasta datorită măsurilor de stimulare pe care le-am avut și condițiilor pe care le are România. Avem 4,8 milioane hectare de pășuni care pot fi valorificate de taurinele la îngrășat și ovine”, a mai spus Petre Daea, în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube Hai România!