China face anunțul momentului. După ce chinezii au fost cei care au inventat bancnotele, acum, ei sunt primii care își crează propria criptomonedă. Potrivit Wall Street Journal, China a început eforturile încă din 2014, însă rezultatul a apărut de abia acum.

De când cu pandemia de coronavirus, majoritatea persoanelor au început să folosească plata cu cardul din ce în ce mai des, iar în unele cazuri cu telefonul, sau cu smart watch-ul. În acest context, China face și ea o mișcare și lansează ocriptomonedă proprie,  care o să fie controlată de banca centrală.

De menționat este faptul că noul concept vine în contextul în care criptomonedele nu ar trebui să fie controlate de o instituție. Cu toate acestea, Guvernul din China dorește să își monitorizeze și mai mult atât economia națională, cât și cetățenii.

Noua criptomonedă se numește yuan-ul digital și va elimina cel mai important aspect al criptomonedelor: anonimitatea utilizatorilor. Coordonatorul proiectului a făcut și el o serie de declarțaii în acest sens.

„Pentru a ne proteja suveranitatea valutară și statutul legal al monedei, trebuie să planificăm din timp”, a spus Mu Changchun, cel care conduce acest proiect în cadrul băncii centrale chineze.

De ce a ales China o criptomonedă

Alegerea Chinei nu este una întâmplătoare. Sursa citată precizează că un motiv posibil pentru care China face această schimbare este de a ieși în mare măsură de pe piața valutară, care e controlată în mare parte de influența dolarului american.

Mai exact, aproximativ 80% din tot comerțul global se face în dolari americani sau implică această monedă, iar aproximativ 90% din toate tranzacțiile de pe piața ForEx implică dolarul american. În acest context, este destul de clar de ce guvernul chinez își dorește să iasă din umbra monedei americane, iar moneda locală să nu mai fie raportată la dolar.

În ceea ce privește utilizarea noii criptomonezi, aceasta ar putea fi răspândită în țările din vecinătatea Chinei pentru transferuri internaționale, dar și pentru tranzacții din viața de zi cu zi. Totodată, Coreea de Nord, Iran sau Myanmar sunt și ele țări ce ar putea folosi această criptomonedă pentru schimburi internaționale, mai ales în contextul restricțiilor și penalizărilor impuse de Statele Unite.

Un alt lucru care trebuie menționat este faptul că, noua cirptomonedă nu av fi volatilă, în contextul în care va fi controlată Banca Populară a Chinei. Totodată, pentru fiecare yuan digital care intră în circulație, un yuan „clasic”, din hârtie, va ieși din circulație.

În acest mod,China va evita inflația în timp ce face trecerea către criptomonedă. În ceea ce privește relațiile internaționale, noua criptomonedă poate fi considerată o metodă de a evita restricțiile impuse de autoritățile din SUA.

Astfel, yuan-ul digital va permite guvernului chinez să facă tranzacții fără știrea oficialilor americani, nefiind necesar un cod SWIFT care ar putea fi urmărit, și va putea deveni un etalon al criptomonedelor centralizate, în special în Asia.