Capital: Ce te-a determinat sa iei aceasta decizie?

Andreea Rosca: In 13 ani de presa economica si sase ca redactor-sef al revistei Capital am acumulat o experienta si cunostinte care imi dau posibilitatea sa ma ocup acum de noi proiecte. In viata fiecaruia dintre noi vine timpul sa facem o schimbare, sa ne incercam puterile acceptand noi provocari. Acesta este motivul principal care m-a determinat sa ma despart de un produs care, de altfel, imi este foarte drag si la a carui “nastere” si “maturizare” am contribuit direct.


Capital: Cum caracterizezi perioada in care ai ocupat pozitia de redactor sef al revistei?
Andreea Rosca: A fost o perioada foarte grea, pentru ca am preluat revista intr-un moment de declin. Aveam 28 de ani si foarte mult entuziasm, dar nici un pic de experienta intr-o astfel de functie de conducere. De atunci, am lansat numeroase proiecte noi de succes si am schimbat de cateva ori revista pentru a ne pastra aerul proaspat si dinamic de care are nevoie o publicatie moderna. Acesti sase ani m-au schimbat foarte mult si au constituit o scoala extraordinara, dar cred ca succesul se datoreaza, in mare parte, unui singur lucru: nu am abdicat niciodata de la valorile mele personale si profesionale. In plus, am avut privilegiul de a lucra alaturi de cea mai buna echipa din presa economica.


Capital: Care au fost cele mai mari impliniri? Dar dezamagiri?


Andreea Rosca: Anul trecut, in decembrie, cand premiile Oskar Capital au implinit zece ani, m-am simtit cu adevarat partasa la scrierea istoriei. Este adevarat, vorbim doar de istoria economiei ultimilor 15 ani, dar am simtit ca am cladit, impreuna cu echipa Capital, ceva cu adevarat important. A fost un moment special si nu il voi uita prea curand. Marea mea dezamagire in toti acesti ani este ca asistam, fara sa facem nimic, la deprofesionalizarea intregii industrii a presei. Nu cred ca exista o industrie aflata atat de departe de clientul sau precum cea a presei de informatie. Acesta este motivul pentru care nu au mai aparut nume mari in jurnalism si cauza crizei de oameni buni in majoritatea redactiilor.


Capital: Ai anuntat deja ca, pentru perioada urmatoare, ai in vedere mai multe proiecte. Ne poti da mai multe amanunte?


Andreea Rosca: Nu. Sunt in discutii pentru mai multe proiecte destul de diferite, dar toate in industria media. Nu stiu inca daca voi accepta vreo oferta, imi voi continua planurile de a porni pe cont propriu sau daca va fi o combinatie intre cele doua.


Capital: Cum ai caracteriza presa economica din Romania in momentul de fata?


Andreea Rosca: Presa economica este, probabil, cea mai afectata de criza de jurnalisti calificati. Dureaza aproximativ doi ani sa “cresti” un redactor pentru economic si cei mai buni oameni tineri sunt recrutati adesea pentru a lucra in diverse firme. Pe masura ce economia creste, presa economica se va dezvolta si va veni vremea in care, probabil, managementul publicatiilor se va gandi la programe de pregatire.



“In viata fiecaruia vine timpul sa faca o schimbare, sa-si incerce puterile acceptand noi provocari.”