Pensia minimă va fi majorată cu 700 de lei

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii și Solidarității Sociale, a detaliat modul în care milioane de români vor beneficia de o majorare a pensiei minime cu 700 de lei. Conform declarațiilor actualului ministrul al Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, nivelul pensiei minime va fi majorat cu 700 de lei. De exemplu, persoanele care au avut un salariu minim pe economie și au muncit timp de 35 de ani vor înregistra o creștere a pensiei de peste 80%, aceasta urcând de la 1.281 de lei la 1.900 de lei.

Simona Bucura-Oprescu
SURSA FOTO: Facebook/Simona Bucura-Oprescu

Distincție între cei cu indemnizație socială și pensie minimă

Marius Budăi a explicat că procedura pentru majorarea pensiilor va implica o distincție între cei cu indemnizație socială și pensie minimă, așa cum este cunoscută în comunicarea publică, care au un stagiu minim de cotizare de 15 ani, cei care au lucrat cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, nu doar cei care au avut salariul minim. A analizat personal peste 10.000 de dosare, luând în considerare această perspectivă, deoarece mulți cetățeni afirmă că au lucrat timp de 30-35 de ani și primesc o pensie minimă. Mulți dintre acești ani sunt cu jumătate de normă la salariul minim sau chiar cu contribuții reduse, ceea ce ar trebui să fie luate în considerare la calculul pensiilor.

Potrivit lui, este o formă de reparație pentru cei care au lucrat întregul stagiu de cotizare și o încurajare pentru viitor, pentru a stimula munca continuă. S-a ajuns la ideea punctelor de stabilitate după 25 de ani, unde cei 25 de ani reprezintă media stagiului de cotizare din România. Astfel, a detaliat un sistem de punctaj gradual, unde cei cu între 25 de ani și 30 de ani primesc 0,5 puncte pentru fiecare an. De la 30 de ani la 35 de ani primesc 0,75 puncte. După 35 de ani primesc câte un punct pentru fiecare an. Aceste puncte sunt adunate și determină creșterea pensiilor. Totuși, această creștere se aplică doar celor cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani sau mai mult.

„Știți că discutam foarte mult de a departaja pe cei cu indemnizația socială, cu pensia minimă, cum este cunoscută în comunicare publică, care au stagiul minim de cotizare de 15 ani și cei care au lucrat totuși stagiu complet de cotizare 35 de ani, nu numai care au avut salariul minim. Eu, în calitate de director, cred că am văzut peste 10.000 de dosare filă cu filă, exact din această perspectivă, pentru că mulți cetățeni spuneau că au lucrat 30-35 de ani și au pensia minimă.

Din păcate, 15-20 de ani dacă ar fi fost cu salariu minim la normă întreagă, tot ar fi fost ceva, dar mulți ani sunt cu jumătate de normă la salariul minim sau chiar cu două ore ori contribuția, vă dați seama că a fost doar la cele două ore plătite sau patru ore sau chiar normă întreagă cu salariul minim. Trebuia cumva să-i departajăm pe cei care au lucrat doar 15 ani și pe cei care au lucrat și au stat totuși în câmpul muncii 35 de ani.

Marius Budăi
SURSA FOTO: Facebook, Marius Constantin Budăi

Este o reparație cumva pentru cei care au lucrat stagiul complet și o încurajare a muncii pe viitor, pentru cei care lucrăm, suntem acum în activitate să stăm cât mai mult în câmpul muncii. Şi atunci au intervenit această discuție și această idee cu punctele de stabilitate peste 25 de ani, unde cei 25 de ani reprezintă acea medie a stagiilor de cotizare din România.

Şi atunci este acel punctaj gradual cu între 25 și 30 de ani, primește 0,5 puncte pentru fiecare an de la do de la 30 la 35, 0,75 şi după 35, începând cu 36 câte un punct și atunci se adună aceste puncte și practic există și intervine această creștere, dar repet, pentru cei care au stagiu complet de cotizare 35 de ani sau chiar mai mult”, a spus el pentru Antena 3 CNN.