Nu îți dorești să dezamăgești pe nimeni, așa că trebuie să faci economii pentru a umple sacul „Moșului”. În acest articol, îți prezentăm 7 sfaturi utile pentru pregătirea sărbătorilor de iarnă.

1. Stabilește cu aproximație suma necesară

Primul pas este stabilirea unui buget pentru sărbători. Fă-ți o listă cu persoanele dragi și gândește-te cam ce ar putea dori fiecare. Astfel, vei putea aproxima suma de care vei avea nevoie. Odată ce știi cât trebuie să strângi, mai ai să pui la cale planul prin care să ajungi la bugetul dorit. Nu uita de celelalte cheltuieli, cu bradul, cu decorațiunile și cu mesele festive. Dacă vrei să petreci vacanța de iarnă în alt loc decât acasă, vei avea de plătit drumul și cazarea.

2. Caută încă de acum oferte promoționale

Sărbătorile reprezintă o perioadă aparte din toate punctele de vedere. Cea mai pronunțată latură în societatea modernă este cea legată de shopping. Aproape toate magazinele fac reduceri de Crăciun, campaniile promoționale începând din primele zile ale lunii noiembrie (sau chiar mai repede). Dacă ai un buget de 200 de lei pentru un cadou și găsești acel produs redus cu 25%, deja vorbim de o economie de 50 de lei. De asemenea, dacă vrei să pleci în altă țară sau la munte, poți profita de ofertele Early Booking.

3. Fă economii încă de acum

Nu aștepta să se apropie sărbătorile pentru a începe să faci economii. Unii strâng încă din luna ianuarie. Dacă ai ratat startul, nu este problemă. E ok și dacă faci acest lucru din septembrie, doar că procentul din venitul lunar pus deoparte trebuie să fie ceva mai mare. Nu lăsa toată presiunea pe banii câștigați pentru ce muncești în noiembrie sau pe eventualele prime pe care le primești înainte de Crăciun.

4. Nu te atinge de banii strânși

Este foarte bine dacă te numeri printre cei care au început să strângă bani din timp, dar ar ai grijă să nu intri în ei. Cu alte cuvinte, dacă lucrurile merg conform planului, trebuie să respecți ce ți-ai propus. Unii nu se pot abține și se folosesc de fondurile puse deoparte în caz că apare o cheltuială neprevăzută. Pe lângă sentimentul vinovăției, te poți confrunta cu o problemă mai serioasă: când va veni „momentul adevărului”, vei constata că nu îți ajung banii pentru toată lista de cumpărături. Dacă simți nevoia să te distrezi, o poți face și fără bani, jucând păcănele gratis online.

5. Consideră Crăciunul ca pe o cheltuială „inevitabilă”

Bugetează Crăciunul ca și cum ar fi o cheltuială ca oricare altele, nu va pe una opțională. Imaginează-ți că ai o rată în plus la bancă. În felul acesta, vei fi mai responsabil și nu vei folosi pentru altceva banii dedicați acestei sărbători. Dacă nu ai încredere în capacitatea de a-ți reprima, pune fondurile într-un plic și lasă-l la un prieten, sau depune-le într-un portofel electronic.

6. Caută site-uri de cashback

Moda cumpărăturilor pe site-uri de cashback a ajuns și în România. Găsești numeroase platforme online care îți dau bani înapoi dacă îți faci cumpărăturile prin intermediul lor. Procentele nu sunt foarte mari, însă puțin cu puțin face mult. Dacă primești 5-10% din valoarea fiecărui produs cumpărat, când vei trage linie vei vedea că se strânge o sumă cu care poți cumpăra încă un cadou, poate chiar pentru tine. 

7. Informează-te despre prețurile practicate de magazine

Unele magazine online și offline obișnuiesc să „jongleze” cu prețurile. Astfel, ele cresc treptat prețurile unor produse până spre Crăciun, pentru ca în spre jumătatea lui decembrie să anunțe reduceri „extraordinare”. De fapt, prețul de atunci va fi mai mare decât cel de astăzi. Ca să nu pici în plasa lor, fă-ți o foaie de calcul cu cât costă în prezent lucrurile pe care vrei să le cumperi pentru Crăciun. În felul acesta, vei știi care promoție este pe bune și care este doar o păcăleală.