Potrivit unui comunicat de presă al Azomureş, împrumutul prioritar contractat de la Èeská spoøitelna, a.s. (CS) – una din cele mai mari bănci din Republica Cehă – şi Èeskoslovenská obchodní banka, a.s. (CSOB) – bancă universală care funcţionează în Republica Cehă – în colaborare cu Banca Comercială Română va permite producătorului român de îngrăşăminte pentru agricultură să implementeze unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii din ultimii 30 de ani.

"Contractul în valoare de 66 de milioane de euro se va derula pe o perioadă de 12 ani şi a fost semnat în data de 20 mai 2014, cu ocazia vizitei în România şi Moldova a delegaţiei comerciale conduse de preşedintele Republicii Cehe, Miloš Zeman. Azomureş va utiliza finanţarea pentru modernizarea fabricii de uree, retehnologizarea fiind realizată de firma cehă Chemoproject Nitrogen a.s. Combinatul Azomureş are linii de producţie pentru îngrăşăminte solide şi lichide, dar şi pentru melamină", precizează comunicatul dat publicităţii miercuri.

În cadrul acestei investiţii Azomureş va moderniza fabrica de uree, va construi un nou turn de granulare cu o instalaţie modernă, ce va permite companiei să se conformeze cerinţelor de mediu privind emisiile de particule şi de amoniac.

În urma acestor acţiuni de modernizare, nu numai că va creşte capacitatea de producţie de la 900 t/zi la 1425 t/zi, dar va creşte flexibilitatea instalaţiei şi a fluxului de producţie, adaptându-se permanent la cerinţele pieţei.

Finanţarea a fost asigurată de Èeská spoøitelna şi ÈSOB, Èeská spoøitelna a acţionat ca Agent de facilitate, iar Banca Comercială Română a acţionat ca Agent de garantare (creditor gajist). Facilitatea va fi asigurată de EGAP, Corporaţia de garantare şi asigurare a exporturilor al Republicii Cehe.

Azomureş Târgu Mureş produce anual cel puţin 1,3 milioane tone de îngrăşăminte, asigură locuri de muncă pentru peste 2.700 persoane, produsele companiei fiind destinate pieţelor din România, alte ţări din Europa, Africa, China, Japonia, America de Sud şi din Statele Unite.

Proprietarul majoritar al Azomureş este Ameropa Holding AG din Elveţia.

Agerpres