Copiii defavorizați vor primi un ajutor în valoare de 500 de lei

Se dau 500 de lei! Marți, pe data de 7 noiembrie, Gabriela Firea a anunțat că, alături de grupul senatorilor social-democrați, a votat o lege prin care copiii în risc de abandon, din familii cu posibilități financiare reduse. Aceștia vor primi un card asemănător celui destinat pensionarilor și familiilor cu venituri mici.

„500 de lei pentru preșcolarii și elevii din familii cu probleme materiale. Aproape 410.000 de copii vor beneficia de acest sprijin din partea statului român.

Am votat în Senat, alături de grupul senatorilor social-democrați condus de senatorul Lucian N. Romascanu, legea prin care copiii în risc de abandon, din familii cu posibilități financiare reduse. Să primească un card asemănător celui destinat pensionarilor și familiilor cu venituri mici”, a scris ea pe Facebook.

Potrivit fostului ministru al Familiei, „acest sprijin în valoare de 500 de lei se va acorda o dată pe an. Banii se acordă până în 2027, începând cu acest an școlar, 2023-2024, potrivit ordonanței de urgență adoptată de Guvernul României condus de Marcel Ciolacu.”

41% dintre copiii din România trăiesc în sărăcie

Gabriela Firea a adăugat că „orice sprijin acordat acestor copii este benefic. România încă se luptă cu o rată a abandonului școlar extrem de ridicată, iar 41% dintre copiii țării încă trăiesc în sărăcie.”

„Pentru acești copii, dar și pentru toți ceilalți 3,6 milioane de copii români am lucrat în mandatul de ministru al Familiei. Împreună cu specialiștii din ANPDCA am realizat și lăsat la cheie în minister două documente esențiale: Strategia națională pentru promovarea și protecția drepturilor copiilor 2023-2027 și planul de acțiune al Garanției pentru copii. Mă bucur că aceste documente strategice au devenit realitate și au fost aprobate de toți miniștrii”, a mai scris aceasta.

Politicianul a adăugat că „munca pentru implementarea lor abia acum începe, iar țintele stabilite în strategie sunt foarte importante:

  • reducerea cu 400.000 a numărului copiilor afectați de sărăcie și excluziune socială,
  • creșterea ratei de cuprindere în educația timpurie la cel puțin 22% pentru copiii de până la 3 ani și de cel puțin 95% pentru cei între 4 și 6 ani,
  • creșterea cu 30% a numărului copiilor beneficiari de servicii de prevenire a separării de familie,
  • scăderea abandonului școlar cu 4,5 puncte procentuale.”

Gabriela Firea a mai precizat și că finanțarea proiectelor și programelor incluse în strategie va fi asigurată și din fonduri europene, inclusiv cele asumate prin PNRR.”

Pedepse mai aspre pentru hărțuirea sexuală

În urma recentelor dezbateri privind hărțuirea sexuală în școli și universități, Gabriela Firea, fostul ministru al Familiei, a pledat pentru pedepse mai aspre pentru profesorii acuzați de astfel de comportamente.

Firea a subliniat că hărțuirea sexuală afectează nu numai psihicul victimelor, ci și performanțele școlare. Potrivit ei, măsurile punitive trebuie să reflecte gravitatea acestor fapte. Mai multe puteți citi aici.