Sebastian Burduja afirmă că are planuri ambițioase pentru București în cazul în care va fi ales primar al Capitalei.

Burduja a evidențiat creșterea datoriilor ELCEN. El a exprimat dorința de a implementa energie geotermală în nordul Bucureștiului.

Liderul PNL a subliniat că Bucureștiul n-a pregătit niciun proiect, zero! Acesta a detaliat situația Ministerului Energiei.

„Există o datorie a domnului Nicușor Dan către ELCEN de 800 de milioane de lei la zi. Termoenergetica, datorie la ELECN, Primăria Generală, la Ministerul Energiei.

Când a preluat mandatul domnul Nicușor Dan, această datorie era de 500 de milioane de lei, oricum enormă. Deci, iată, aproape 4 ani mai târziu are datorii mai mari. Asta e situația pe termoficare”, a declarat Sebastian Burduja.

Planul lui Sebastian Burduja pentru soluționarea problemei termoficării

Sebastian Burduja afirmă că are planul potrivit pentru soluționarea problemei termoficării. El propune cinci măsuri. În prima fază el a indicat fuziunea ELCEN-Termoenergetica într-un sistem integrat. Acesta a vorbit, apoi, de accelerarea reabilitării rețelei.

Acesta a adus în discuție și lansarea unui apel de 590 de milioane de euro la Ministerul Energiei, în timpul mandatului său. Regula a fost primul venit, primul servit. Candidatul PNL a subliniat că Bucureștiul nu a pregătit niciun proiect în acest sens.

„Cinci lucruri. Fuziunea ELCEN-Termoenergetica în sistem integrat și am adoptat în Guvern memorandum în acest sens. Reabilitarea rețelei, dar într-un ritm mult mai rapid. Sigur, s-au făcut mai multe în acești ani decât în anii anteriori. Da, avem 4.000km de rețea și 1.000 pe rețeaua principală.

La Ministerul Energie am lansat un apel de 590 de milioane de euro, eu, pe mandatul meu, împreună cu echipa mea, regula primul venit, primul servit.

Bucureștiul n-a pregătit niciun proiect, zero! Am semnat contract cu Suceava și în curând, probabil, vom termina banii pe alte localități din țară”, a adăugat liberalul pentru ProTV.

Sebastian Burduja
Sebastian Burduja/SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Soluții pentru îmbunătățirea sistemului termic al Capitalei

Burduja a mai propus și alte soluții pentru îmbunătățirea sistemului termic al Capitalei. E vorba de modernizarea CET-urilor existente. Conform acestuia, din cele patru CET-uri din București, doar CET Vest a fost modernizat.

Celelalte trei sunt vechi și poluante, datând din anii ’60-’70 și generând costuri mari.

Utilizarea energiei geotermale în nordul Capitalei este a patra soluție găsită de Sebastian Burduja. Este o soluție pe care candidatul PNL la Primăria Capitalei o vede ca fiind una de viitor.

„A patra soluție este de viitor, energia geotermală din nordul Capitalei. Am dat drumul pe mandatul meu la un la un studiu de fezabilitate cu americanii, cu Departamentul pentru Energie din SUA”, a comentat acesta.

Branșarea directă a CET-urilor la rețeaua Transgaz

Ultima și cea de-a cincea este branșarea directă a CET-urilor la rețeaua Transgaz. Prin acest demers, se estimează că bucureștenii ar economisi 50 de milioane de euro pe an.

Burduja menționează că această metodă a fost implementată cu succes de către primarul Bolojan în Oradea. Acesta s-a conectat direct la magistralele Transgaz.

„Și a 5-a soluție, despre care nu s-a vorbit și nimeni n-a făcut nimic, este branșarea certurilor direct la rețeaua Transgaz, ceea ce economisește din buzunarul bucureștenilor 50 de milioane de euro pe an.

Pe câțiva kilometri de țeavă de la distribuitor, bucureștenii plătesc 50 de milioane de euro. E un lucru pe care l-a făcut domnul Bolojan la Oradea. S-a branșat direct în magistralele Transgaz”, a conchis Burduja.